Joskus näillä reissuillani tulee törmättyä vähän normaalia erikoisempiin muistomerkkeihin. Sellainen on vuorossa tänäänkin ja paikka on Iitin Perheniemi. Olen jo jonkun aikaa esitellyt näitä Iitin muistomerkkejä ja vielä jokunen on tulossa, ennen kuin siirryn uudelle alueelle, mitä en tosin vielä ole päättänyt. Todennäköisesti esittelyvuoroon pääsevät joko Haminan tai Kotkan kohteet, mitkä pitäisi keritä jollain aikavälillä esittelemään. Syynä näihin valintoihin on se, että kyseisiltä paikkakunnilta on vielä kuvaamatta kohteita vaikka kuinka paljon. Meininki olisi vielä tämän syksyn aikana käydä ainakin kerran näillä alueilla kuvausreissuilla.
Perheniemen kylän muistomerkki on aivan tien laidassa |
Lisäksi painin jatkuvasti sen tosiasian kanssa, että Googlen pilvipalvelusta Drivesta meinaa taas loppua tila. Ilmainen 15GT on jo melko tarkkaan käytetty, joten tästäkin voitte päätellä että kohteita on vielä rutkasti esittelemättä. Työsarkaa on siis vielä vuosiksi eteenpäin. Toivottavasti ennen eläkkeelle siirtymistä urakkani olisi suoritettu, koska noille vuosille olen kaavaillut uutta projektia, mikä tulee pitämään minut kiireisenä monta eläkevuotta.
Muistomerkki sijaitsee pienellä mäellä |
Iso projekti on ollut myös Perheniemen kylän asukkailla vuonna 1960, jolloin kylä täytti 500 vuotta. Tuolloin kylänisäntien yhteisponnistuksella toteutettiin muistomerkki, mikä ainakin minusta on yksi upeimmista mitä olen tämän vuoden aikana nähnyt. Muistomerkki koostuu isoista kivistä rakennetusta jalustasta, minkä päälle on hilattu vieläkin isompi kivenlohkare, mihin on kirjoitettu Perheniemi 1460, mikä on vuosiluku, milloin ensimmäisen kerran kylännimi on mainittu virallisissa asiakirjoissa.
Kivenlohkareiden varaan rakennettu jalusta kestää keskuskiven painon helposti |
Lisäksi muistomerkin jalustaan on merkitty niiden talojen nimet, jotka olivat tuolloin Perheniemessä. Niitäkin on ollut tällä vireällä maatalousalueella melkoisen monta. Myöhemmin kylän historiaan kiinteästi liittyvä Perheniemen kartano, mikä oli aatelisten hallinnassa vuosina 1642-1835. Nykyisinkin kartano on keskeinen osa kylän elämää siellä sijaitsevine kristillisine opistoineen.
Yksinkertainen on kaunista |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita