Etelä-Karjalaa ja Kymenlaaksoa kiertäessäni olen törmännyt satoihin viime sodista kertoviin muistomerkkeihin. Ensimmäiset niistä on pystytetty jo melko pian sotien jälkeen, mutta vauhti niiden pystyttämiseen tuntuu kiihtyneen 1990-luvulta lähtien. Liekö syynä muistelijoiden määrän väheneminen vai järjestöjen kirstujen pohjalle kertyneet roposet vai halu kunnioittaa isiemme ja isoisiemme muistoa sotavuosina 1939-1945?
Muistomerkin edusta ja kulkutie on kivetty |
Vastaavaan olen törmännyt myös reissuillani luovutetussa Karjalassa, minne on viime vuosikymmeninä noussut sotiin liittyviä muistomerkkejä sekä kotipaikaltoiltaan evakkoon lähteneiden halu kunnioittaa perinteitä alueilla, jotka jäivät vieraan vallan alle viime sotien päättäneissä rauhanteoissa. Mielestäni kyseinen toiminta on kunnioitettavaa ja ehdottomasti kannustamisen arvoista, jotta tieto ja esi-isien kunnioitus siirtyy jälkipolville.
Mustaa graniittia |
Näin on toimittu Iitissäkin, sen kuntakeskuksessa Kausalassa. Tänne seurakuntakeskuksen pihamaalle on pystytetty 16.5.2004 Aarre Laihon suunnittelema Iitin viime sodissa kaatuneitten muistomerkki. Muistomerkki on komea ja hyvässä kunnossa, onhan se Iitin Graniitti OY:n ja Kausalan rakennusryhmä OY:n valmistama ja paikalleen asentama. Aloite muistomerkkiin on lähtöisin Iitin sotaveteraaneilta ja hankkeeseen lähti mukaan Iitin kunta, seurakunta ja lukuisat yksityishenkilöt.
Kivet täynnä nimiä |
Tämä muistomerkki on kooltaan suuri ja se koostuu kymmenestä isosta kivipaadesta, joissa ensimmäisessä on risti ja teksti Isänmaan puolesta 1939-1945. Muut isot kivet sisältävät perustiedot 314 iittiläisestä sodissa henkensä menettäneestä. Isku pienelle pitäjälle on ollut kova, koska talvisodassa Iitti menetti 103 ja jatkosodassa 211 uhria.
Muistomerkin takaa löytyy perustiedot kohteesta |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita