maanantai 13. maaliskuuta 2017

Hamina / Kannusjärven ilmavalvontatornin muistolaatta

Taas alkaa uusi viikko ja nyt olen asettanut itselleni tavoitteen, että laihduttamiseen pitää saada lisää vauhtia. Tammikuussa viettämäni tipattoman ja helmikuussa kärsimäni sokerittoman kuukauden jäljiltä ruodostani on toki jokunen kilo kadonnut, mutta enemmän pitää saada irti. Onneksi tontillmme piipahti metsuri, joka rojauttaa useita puita nurin. Niiden pätkimisessä, karsimisessa ja puiden halkomisessa sitä tuleekin riittämään puuhaa pitkäksi aikaa. Nyt kuitenkin olo kahden päivän reutomisen jälkeen on semmoinen, että ihan lähipäivinä en taida kyetä mihinkään, vaan pitää odotella muutama päivä ennen kuin jaksan aloittaa raivausoperaation. Toivottavasti hien mukana katoaisi muutama kilo elopainoakin tai muuttuisivat edes lihaksiksi...
Kannusjärven seuratalon takana oli ilmavalvontatorni

Puita ei kuitenkaan kaadettu jatkosodan vuosina Haminan Kannusjärven seuratalon takana sijaitsevalta kallionlaelta. Sinne nimittäin puiden lomaan oli kätkettynä 30.6.1941 valmistunut ilmavalvontatorni, mikä rakennettiin suojeluskuntavääpeli Vilho Brunilan johdolla. Täällä paikalliset suorittivat ilmavalvontatehtäviä, ilmoittaen havainnoistaan eteenpäin. Tarinoiden mukaan ison vastuun toiminnasta hoitivat paikalliset sotilaspojat, jotka iältään olivat tuskin 15-vuotiaita. On mahtanut olla jännää ja kaiketi vastuukin on painanut niin, ettei uni ole tullut silmään vartiossa?
Torni oli mäen päällä

Nyt paikalle on ilmestynyt uutuuttaan kiiltelevä muistolaatta, mikä on pultattu kallioon. Se on muistona toisenlaisista ajoista tällä kylällä. Muistolaatta kunnioittaa ilmavalvontaan osallistuneita ja se sai alkunsa sotaveteraanien ja entisten sotilaspoikien aloitteesta. Muistolaatan kävi paljastamassa Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kalervo Tulokas 29.6.2008.
Muistolaatta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita