perjantai 24. maaliskuuta 2017

Kouvola / Sippolan punaiset 1918

Willimies odottelee jo tiukasti kesän tuloa ja siihen liittyviä mukavia hetkiä, kuten moottoripyörällä suoritettavaa rautaperseajoa ja vaimokkeen kanssa tehtäviä Joutsenon öisiä pyöräreissuja. Paljon muutakin on toki mielessäni, mutta juuri tällä hetkellä tärkein asia on 1.4 suoritettava grillikauden avaus. Tuolloin ei haittaa vaikka taivaalta sataisi jalkarätin kokoisia lumihiutaleita. Aion parkkeerata tiukasti grillin läheisyyteen sihijuoman ja makkaran kera, vaikka uudenvuoden lupauksissani olikin huhtikuu merkitty makkarattomaksi kuukaudeksi. Sain Williladylta poikkeusluvan tuolle päivälle. Toivottavasti kyseessä ei kuitenkaan ole aprillipila?
Vakaumuksensa puolesta kaatuneet

Omasta mielestäni olen ansainnut grilli-illan, koska olen napakasti pätkinyt ja pilkkonut puita omalta pihaltamme. Palkaksi olen saanut kipeän kropan ja helkatinmoisen pahaksi äityneen tenniskyynärpään. Se ei anna oikein edes nukkua öitö, kun jomotus on jatkuvaa. Silti ihan pienistä en aio luovuttaa, vaan antaa tulla lisää lunta tupaan! Kaikki mikä eteen tulee, niin se kestetään vaikka välillä sattuukin... 
Kiven pitää olla iso, että kaikkien nimet ovat mahtuneet

Mikään kokemani ei ole kuitenkaan verrattavissa kärsimyksiin, mikä koitui sisällissodan hävinneen osapuolen kohtaloksi Sippolassa keväällä 1918. Tuolloin näet yli tuhat sippolalaista taisteli punaisten puolella. Heistä henkensä menetti 129 henkilöä, joten isku pienelle paikkakunnalle on ollut kova. Asiassa pitää vielä ottaa huomioon tosiseikka, että heistä vain 11 menetti henkensä taisteluissa! Muut kokivat kohtalonsa sodan jälkimaininkien lyödessä yli äyräiden koston hetken koittaessa.
Takaosa on sentään nimistä tyhjä

Muistomerkin  kohdalle Hirvelän hautausmaalle haudattiin keväällä 1918 melkoinen joukko paikkakunnan punaisia. Sotien jälkeen 1945 paikalle siirrettiin vielä joitakin muualle haudattuja sodan uhreja. Paikalle päätettiin myös pystyttää muistomerkki, mikä kertoo karua kieltään. Tähän 11.11.1945 paljastettuun kiveen on hakattu kaikkien henkensä menettäneiden sippolalaisten nimet....siis 129 nimeä! Muistomerkin on valmistanut Haminalainen Kiiskin kiviveistämö.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita