sunnuntai 16. elokuuta 2020

Kouvola / Elimäen kunnanhuone

 Taas on viikko vierähtänyt ja palasin tappelemaan tämän Bloggerin uuden version kanssa. Itse olen ollut tyytyväinen Googlen palveluihin jo pitkään, mutta tällä kertaa tuntuu että helppokäyttöisestä blogialustasta on tehty uudella päivityksellä surkea. Itse en ainakaan suostu Bloggeria käyttämään, jos päädyn joskus aloittamaan uutta blogia. En vaan viitsi käyttää aikaani turhaan rimpuiluun. Itselleni ainakin kuvien ja kuvatekstien liittäminen on vaan liian hankalaa. Entinen versio pelasi loistavasti, joten oliko sitä ihan pakko mennä virittelemään. Tämä blogini nyt pysyy täällä, koska enää en viitsi käydä Willimiehen jorinoita siirtelemään. Näillä mennään, mutta älkää jatkossa ihmetelkö jos kuvat ovat vinksin vonksin.... tunnisteista puhumattakaan.

Elimäen vanha kunnanhuone

Laatta löytyy portaiden vierestä

Muuta ihmeellistä tämä viikko nyt ei tuonut tullessaan kuin töiden alkamisen. Melkoisella ryminällähän tuo startti tapahtuikin ja vauhtia riitti ihan joka päivälle. Uusi valvontaluokkani vaikuttaa olevan täynnä innokkaita ja mukavia oppilaita, joiden kanssa nyt painitaan yhdessä seuraavat kolme vuotta. Tästä se lähtee ja tiedä vaikka joukossa olisi taas joku suurhenkilö, joka menestyy jossain muodossa. Itse kirjoittelen tätä lauantaiaamuna ja edessä onkin jännä päivä. Aiemmat oppilaani Lipsasen Simo ja Saara taistelevat tänään Kalevan kisoissa mitaleista! Simon kultaa tuskin mikään estää, mutta hänen siskonsa Saara on myös mukana naisten keihäänheiton finaalissa. Tuplakulta kuulostaisi hienolta.........Simo ja Saara, tsemppiä molemmille. Telkkari on auki!

Nyt kuitenkin asiaan. Kesän reissulla piipahdimme Elimäellä ja eteen putkahti hemmetin komia puutalo, jonka selnässä oli laatta kertomassa Elimäen historian juhlahetkestä! 

Elimäen vaatimattomuutta.....ei sanaakaan, että oltiin ensimmäisiä Suomessa

Menneisyydessä vuonna 1865 kunnanvaltuustojen perustaminen  tuli mahdolliseksi maalaiskunnissa. Ilmeisesti kovin suurta innostusta ei alkuun ollut, koska Elimäki kerkesi perustamaan oman kunnanvaltuustonsa ensimmäisenä Suomessa. Muutama vuosihan tuon miettimiseen kuitenkin meni, mutta 1868 Elimäen kunnanvaltuusto aloitti toimintansa. Sitä en tiedä, missä kunnanvaltuusto aluksi kokoontui, mutta jo vuonna 1879 Elimäelle rakennettiin komia kunnanhuone toimintaa varten. Samana vuonna myös toiminta siirtyi uuteen rakennukseen. Ensimmäiseen valtuustoon nimetyt 28 edustajaa kokoontuivat ja hoitivat Elimäen asioita. Ilmeisesti toiminta kasvoi ja vuonna 1930 otettiin käyttöön rakennuksen laajennusosa. Alkuperäisessä toiminnassa rakennus oli aina vuoteen 1968 saakka, jolloin toiminta siityi uuteen kunnantaloon. Nykyisin Elimäen valtuutetut edustavat pitäjäänsä Kouvolan kaupunginvaltuustossa.

Tiedossani ei ole, koska laatta on kiinnitetty entisen kunnanhuoneen seinään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita