sunnuntai 2. elokuuta 2020

Kouvola / Ilmari Salmisen muistomerkki

Kesäloma kääntyy loppusuoralle. Tätä hupia on jäljellä enää viikon päivät ja sitten olisi edessä paluu koulumaailmaan historian ja yhteiskuntaopin opetuksen pariin. Lisäksi kontolleni annetaan uuden seiskaluokan vetovastuu yhden välivuoden jälkeen. Mukavahan se taas on katsella uuden ikäryhmän kehittymistä kolmen vuoden ajan lähietäisyydeltä. Tiedä mitä heistäkin tulevaisuudessa tulee? Ainakin edelliset oppilaani ovat menestyneet ihan mukavasti maailmassa. Heihin näet törmää nykyään vähän joka paikassa. Viime talvena kävin viikottain vesijuoksemassa ja ryhmässämme oli yksi entinen oppilaani. Nyt mokoma kutale muutti Puolaan töihin, joten ryhmämme on yhtä jäsentä pienempi. Ei siinä mitään.....Roni, hoida hommat siellä Puolassa hyvin!
Takamaan seuratalo

Itse käytin viime viikon mielestäni melkoisen tehokkaasti. Maanantaina suoritin nössöjen rautaperseajon(1174km/24h) hurauttamalla Raatteen tielle ja takaisin. Melkoinen istunto tien päällä Kawasakin sarvissa! Tiistaina huilailin, mutta keskiviikkona Willilady määräsi osallistumaan suursiivoukseen. Puoli päiväähän tuohon meni, mutta puhdasta tuli! Torstaina maalasimme terassin kaiteita ja muita paikkoja sekä iltaisin katsoimme Black list sarjan tuotantokautta nro 7. Hiton hyvä sarja mitä olemme seuranneet vuosia, mutta nyt edessä lienee taas vuoden tauko.

Ilmari Salmisen muistomerkki

Kaiken lisäksi sain oma henkilökohtaisen missioni valmiiksi eli Randolph Scottin länkkärit on nyt katsottu. Lienenkin katsellut tämän vuoden aikana liki 200 westerniä ja aion jatkaa hommaa seuraavaksi Gary Cooperin westerneillä ja sotakuvilla. Veikkaanpa, ettei löydy Suomesta toista heppua, joka olisi käyttänyt koronakaranteenit ja muut vapaa-ajat yhtä tehokkaasti länkkäreiden sekä sotaelokuvien katsomiseen? 
Laatassa on myös juoksevan Ilmarin kuva

Koska kuitenkin olemme Williladyn kanssa käyneet kahdesti kuvausreissullakin tänä suvena, niin pitänee se kai esitellä uusi kohdekin..... Kyseessä on suomalaisen olympiavoittajan sekä suurjuoksijan Ilmari Salmisen muistomerkki Kouvolan Takamaan seuratalon pihamaalla. Se ei kuitenkaan ole muistomerkin alkuperäinen sijaintipaikka, vaan se sijaitsi Rirasuontien varressa, missä Ilmari Salminen eli lapsuutensa ja nuoruusvuotensa. 

Talon autioiduttua se kuitenkin päätettiin siirtää nykyiselle paikalleen. Muistomerkin laatassa on seuraava teksti:
 
"Kultavääpeli"
Ilmari Salminen
1902-1985 
eli lapsuutensa ja nuoruutensa tässä talossa

Olympiakultaa 10.000 metrillä 1936
EM-kultaa 10.000 metrillä 1934 ja 1938
EM-pronssia 5.000 metrillä 1934
ME 6 maililla ja 10.000 metrillä 1937

Muistomerkin paljastamisvuotta sekä siirtämisvuotta en löytänyt mistään lähteestä, kuten en muistomerkin pystyttämisestä vastanneiden tahojen tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita