sunnuntai 16. heinäkuuta 2023

Lemi / Tykkitien muistomerkki

Juhannusaaton kuvausretken kohteiden esittely jatkukoon..... Aina välillä Willimiehen postilaatikkoon tai muihin kanaviin ilmestyy vinkkejä uusista kohteista. Siten sai alkunsa myös reissu Lemille, minkä luulin kuvanneeni jo kokonaan yhtä poistettua muistolaattaa lukuunottamatta. Niin vaan blogin palkattomana assistenttina toimiva Huttusen Jussi laittoi Whatsapp-viestin tästä kohteesta viime lokakuussa. Juuri tuolloin olin kuolemankielissä koronan takia ja niinpä jäi paikalla käymättä viime syksynä. Vaan parempi myöhään kuin ei ollenkaan. Niin, ja kiitos Jussi!

Tykkitie 100 vuotta


Lemi, tuo rauhallinen maalaispitäjä, ei ole pahemmin maailmanmelskeisiin viime aikoina osallistunut, muttta aikoinaan tilanne oli ihan toisenlainen. Ensimmäisen maailmansodan aikana rakennettiin kautta Suomen maan linnoitusketjuja ja rakennelmia Pietarin turvaksi. Puhutaan ns. patteritöistä ja niitä tehtiin myös Lemillä. Näkyvinä ja vieläkin käytössä olevina töinä, Lemille rakennettiin kaksi ns. tykkitietä, joista pohjoisimman varrella on päivän kohteemme. 

Tykkiteiden merkitys oli patteritöiden aikana toimia työmaaliikenteen kulkuväylinä ja taistelutilanteessa ne olisivat toimineet huolto-ja yhdysteinä Lappeenrannan suuntaan. Kyseiset tiet olivat n.10 metriä leveitä ja hyvin suoria sen ajan karjapolkuihin verrattuna. Mitään sotilaallista merkitystä niillä ei ole koskaan ollut, jollei sellaiseksi lasketa viime sotien evakkokuljetuksia.

Tien varteen on kuitenkin paljastettu Tykkitien tiehoitotoimikunnan toimesta 13.8.2016 muistomerkki, joka kertoo tien valmistuneen lemiläisten toimesta sata vuotta aiemmin eli 1916.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita