lauantai 1. maaliskuuta 2014

Parikkala / Uukuniemen Ristlahden muistomerkki

                                                  Kalle Päätalo "Jos tahdot tietää"

Jaana Juvosen kirjoittaman Uukuniemen historia-teoksen hyödyntäminen blogissa päättyy tähän kirjoitukseen, koska vuorossa on viimeinen kohde näiltä nurkilta. Taas on muutto yhtä kirjaa helpompi toteuttaa! Hyvä näin, mutta vielä odottaa muutama opus hyllyssä, että kirjoittaisin lisää tarinoita. Vaan, kun pitäisi tehdä paljon muutakin... no, mikäpä se olisi tärkeämpää, kuin julkaista nämä Etelä-Karjalan muistomerkit. Sitä paitsi, pakkohan se on, koska periaatteeni on, että aloitetut hommat viedään finaaliin vaikka läpi harmaan kiven.
Ristlahden taistelun muistomerkki

Mennäänpä taas asiaan... alkaa nämä alkuintrot venyä nykyisin, kun ei meinaa keksiä mitään sanottavaa näistä kohteista. Tänään kuitenkin poikkeus, koska tiedän Uukuniemen kirkon mäellä sijaitsevasrta Ristlahden taistelun muistomerkista jotain. 1500- ja 1600-luku oli lukuisten Venäjän ja Ruotsin välisten sotien aikaa täällä Karjalassa. maiden välille puhkesi uusi sota vuonna 1610 ja tällöin sotatoimet ylsivät Uukuniemen alueellekin. Täällä nimittäin käytiin Ristlahden kahakka 27.7.1614 ja se päättyi venäläisten tappioon. Tällöin suomalainen Hannu Munck joukkoineen voitti venäläiset Ristlahden taistelussa ja Laatokan Karjala jäi Ruotsille.
Yksi vanhoista reliefeistä

Tokihan näin tärkeän voiton kunniaksi muistomerkki piti pystyttää ja se toteutuikin arkkitehti Elias Borgin suunnittelemana ja kuvanveistäjä Lauri Leppäsen tekemänä. Muistomerkin paljastuspäivä oli 22.8.1937. Tämän muistomerkin kohtalona oli kuitenkin jäädä talvisodan jälkeen Neuvostoliiton alueelle ja niinpä uukuniemeläiset sotilaat vetäytyessään toivat muistomerkistä irroittamansa reliefit Suomen puolelle. 
Faktaa nykyisestä muistomerkistä 

Nykyinen Uukuniemen kirkon mäellä kesällä 1982 Uukuniemi - seuran toimesta paljastettu muistomerkki on siitä mielenkiintoinen, että siihen on kiinnitetty kauan varastoituina olleet reliefit osoituksena suomalaisen sotilaan merkittävästä työstä. Muistomerkin paljastuspuheessa silloinen puolustusministeri Juhani Saukkonen muistikin kiittää sotilaiden innostusta tuoda reliefit takaisin Suomen puolelle.
Taistelukuvaus Ristlahdelta
Kahakkaa käytiin vanhoin asein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita