Todellinen syy, miksi menimme Anjalan hautausmaalle oli sieltä löytyvä punaisten muistomerkki. Siitäkään ei tunnu Internetistä löytyvän muualta tietoa kuin Sekalaista propagandaa blogista, joten siteerataan TP:n asiasta kaivamia tietoja. On melkoisen outoa, ettei muistomerkistä löydy lisää tietoa, mutta toisaalta eipä se ole päässyt myöskaan viralliselle Punaisten muistomerkit sivustollekaan.
Anjalan punaisten muistomerkki on yksin perimmäisessä nurkassa |
Joka tapauksessa kyseessä on taas yksi punaisten muistomerkki, jonka materiaalina on käytetty punaista graniittia ja siihen on kirjoitettu teksti:" Vakaumuksensa uhreina henkensä menettäneiden muistoksi v.1948. Tuohon aikaan punaisten muistomerkkien paljastukset tulivat mahdolliseksi ja Anjalassakin tämä mahdollisuus on käytetty. Sijaintikin on kuten monella muullakin hautausmaalla eli perimmäisestä nurkasta löytyy.
Anjalan punaisten muistomerkki |
Vaikka Kymenlaakso olikin punaista aluetta sata vuotta takaperin, niin Anjalan punaisten kerrotaan olleen melkoisen rauhallisia. Alueen takavarikoinneista ja muista typeryyksistä vastasivat muualta tulleet punakaartilaiset, joten ehkä siksi Anjalan punaisten tappiot ovat todella pienet. Siihen ei näytä vaikuttaneen edes Iinkeroisten asemalla tapahtuneet teloitukset, johon syylliset olivatkin muualta tulleet punaiset. Edellä kerrottujen syiden takia, Anjalan punaisten tappiot jäivät kuuteen teloitettuun ja parikymmentä menehtyi vankileireillä. Itse taisteluissa alle kymmenen anjalalaista.
Päivitys 18.4.2019
Muistomerkki paljastettiin 18.7.1948.
Päivitys 6.5.2019
Muistomerkin hankinnasta vastasivat Anjalan työväenyhdistys ja Anjalan kunta. Paikalle on haudattu yli 20 vainajaa.
Päivitys 18.4.2019
Muistomerkki paljastettiin 18.7.1948.
Päivitys 6.5.2019
Muistomerkin hankinnasta vastasivat Anjalan työväenyhdistys ja Anjalan kunta. Paikalle on haudattu yli 20 vainajaa.
Suomen Sosialidemokraatin (12.9.1948) lyhyen uutisen mukaan muistomerkki paljastettiin 18.7.1948.
VastaaPoista