sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Kouvola / Liikkalan nootti

Eilen meni 600.000 lukijan rajapyykki täyteen, mutta enpä asiaa sen kummemmin juhlistellut. Onhan se aina hienoa saavuttaa joku uusi raja, mutta eipä siinä sen kummempaa. Tavoite on saavuttaa jossain vaiheessa miljoonan kävijän raja, mutta kuten säästämisessäkin, niin ensimmäisen miljoonan saanti on kuulemma hankalinta. Jatketaan ponnisteluja sitä kohti, mutta pakkohan se on välittää kiitokseni lukijoille. Hienoa, että jaksatte lueskella....
Liikkalan nootin muistomerkki

Vieressä on iso mylly

Kustaan sotaan(1788-1790) liittyviä muistomerkkejä löytyy Kymenlaakson alueelta vaikka kuinka paljon ja koska tavoitteeni on saada kaikki kuvaamani kohteet Kouvolasta esiteltyä, niin jatketaan Liikkalan kylästä esittelyjä. Tätä kylää tuskin monikaan tuntisi nimeltä, jollei Kustaan sotaa olisi aloitettu.

Sodan alussa ruotsalaiset joukot yrittivät vallata Haminan kaupungin siinä kuitenkaan onnistumatta. Operaatio epäonnistui totaalisesti ja etenkin upseerit kokivat ettei tätä sotaa olisi koskaan edes pitänyt aloittaa sekä he pitivät ainoana syynä sotaan kuningas Kustaa III. Avoin kapina ei ollut kaukana ja joukot vetäytyivätkin Liikkalan kylään. Sotaretki oli pahasti epäonnistunut. 
Muistomerkki

Muistolaatta luonnonkivessä

Tyytymättömyys kasvoi ja lopulta ilmeisesti majuri Johan Anders Jägerhorn laati ns. Liikkalan nootin, minkä seitsemän muuta upseeria allekirjoitti. Nootti oli osoitettu Venäjän keisarinnalle ja siinä kerrottiin Suomen kansan rauhan halusta ja pyydettiin keisarinnalta armollisuuden osoituksena rajansiirtoa Uudenkaupungin rauhan rajalinjalle. Tämä olisi siis onnistuessaan palauttannut Ruotsille/Suomelle esimerkiksi Lappeenrannan kaupungin ja Savonlinnan. 
Muistolaatta kertoo Liikkalan nootin allekirjoittajien olleen itsenäistymisen kannalla

Oliko tämä ensimmäinen osoitus Suomen itsenäistymishalusta vai yksittäisten upseerien teko? Noottiin vaikutti kaiketi myös Venäjän palvelukseen aiemmin siirtynyt Yrjö Maunu Sprengtporten, joka ajoi Suomen itsenäistymispyrkimyksiä Venäjän avulla. Varmaa ainakin on se, ettei armeija voinut nauttia enää kuninkaan suosiosta, mutta eipä kuningaskaan ollut pidetty. 

Liikkalan kylästä löytyy muistomerkki Liikkalan nootin muistona ja se paljastettiin nootin 200-vuotisjuhlassa 9.8.1988. Pystyttäjinä toimi ilmeisesti Liikkala-Ruotilan kyläyhdistys.

Liikkalan nootin voitte lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita