Sippolan yksi kuuluisimpia nähtävyyksiä on juustomänty, jonka oksaan ripustetussa juustopadassa on valmistettu Suomen ensimmäinen Emmental-juusto. Liekö tuo nykyisinkin puussa roikkuva pata vielä alkuperäinenkin? Sitä en tiedä, mutta onhan tuo ilmeisesti jo melko kauan roikkunut tuossa puunoksassa. Kettingitkin on asetettu padan suojaksi, joten onneksi tuo on välttynyt ilkivallalta ja varkaudelta. Kukapa nyt ei haluaisi omalle pihalleen tuon kokoista fonduepataa....
Klossnerin pata Sippolan juustolan pihapiirissä |
Vaan mikä on tämän juustohomman historia Sippolassa? Miksi ihmeessä täällä on tehty Suomen ensimmäinen Emmental-juusto ja kuka sen teki? Lisäksi ratkaistavana on vielä, että milloin se tehtiin? Yritänpä saada kasaan jonkinlaisen historiikin asiasta.
Pata roikkuu vieläkin puunoksassa |
Kaikki juontaa juurensa 1850-luvun puoliväliin, jolloin Sippolan hovin silloinen omistaja kapteeni Alexander von Daehn matkusteli ristiin rastiin Eurooppaa. Sveitsissä hän tykästyi paikalliseen juustoon ja keksi idean lisätä oman talonsa tuloja juustobisneksellä. Koska ammattitaito Emmentalin tekoon piti hankkia ulkomailta, hän palkkasi nuoren sveitsiläisen Rudolf Klossnerin palvelukseensa. Hän saapui Sippolaan vuonna 1856 ja totesi juustolan olevan vielä keskeneräinen.
Juustopata on ympäröity kettingeillä |
Hän ei malttanut odottaa juustolan valmistumista vaan laittoi ison padan roikkumaan puunoksaan ja valmisti Suomen ensimmäiset Emmentalit jo kesällä 1856 alkeellisissa oloissa tulevan juustolan pihamaalla, mutta ilmeisesti tulos oli kuitenkin hyvää ja maukasta. Tästä katsotaan Suomen juustonvalmistuksen alkaneen ja jatkossa Klossner kouluttikin lukuisia uusia juustomestareita maahamme.
Infotaulukin on nähnyt aikaa jonkin verran |
Sippolan juusto oli todella suosittua ja ne saivat hyvän maineen. Onnistuneesta aluevaltauksesta kertoo myös pääpalkinto, minkä he voittivat ja voittivat Moskovan maanviljelys- ja maamiesteollisuustuotteiden näyttelyssä 1864.
Ilkivallalta tuo pata ei ole säästynyt. Sippolan koulukodin asukkaat ovat perinteisesti käyneet kusemassa pataan äänettömänä protestina.
VastaaPoista