maanantai 23. huhtikuuta 2018

Kouvola / Suomen hallitusmuodon muistomerkki

Sata vuotta takaperin Suomessa tehtiin isoja asioita ja ainakin tämä muistomerkki kaipaisi enemmänkin huomiota, mitä se on saanut osakseen. Paikalliset ehkä tuntevat paikan ja siihen liittyvän historian, mutta meille muille tämä varmaankin on melkoisen tuntematon osa maamme historian merkittävistä tapahtumista? 
Wredebyn kartanon mailta löytyy tällainen....

Suomen senaatti perusti maaliskuussa 1917 komitean miettimään ja laatimaan Suomelle valtiosääntöä, jotka kehittyisivät maamme perustuslakisäännöiksi. Komitean johtoon valittiin professori K.J.Ståhlberg ja hänelle kymmenen alaista, joille tämä tärkeä tehtävä uskottiin. Tuona ajankohtanahan Suomi oli vielä osa Venäjää vaikkakin keisari oli luopunut kruunustaan.
Suomen hallitusmuodon muistomerkki

Komitea kokoontui yleensä Helsingissä, mutta helteisenä kesänä ydinryhmän muodostaneet Ståhlberg, lakimies Rabbe Axel Wrede ja lakimies Anton Kotonen poistuivat Helsingistä Wredebyn kartanoon hiomaan Suomen hallitusmuotoa. Täällä lakiehdotus valmistuikin ja se oli tarkoitus esittää Venäjän väliaikaiselle hallitukselle. Näin ei koskaan käynyt vaan lakiehdotusta jouduttiin muokkaamaan itsenäistymisen takia melkoisella kiireellä, joka tehtiin osin virkamiestyönä.
Tässä talossako allekirjoitus tapahtui?

Muistomerkin laatta

Itsenäistymisen jälkeen lakiehdotuksesta äänestettiin usein ja se kaatui jopa lukuisia kertoja eduskunnassa. Lopulta lakialoite tuli uudelleen kesällä 1919 eduskuntaan ja valtionhoitaja Mannerheim allekirjoitti lain 17.7.1919. Näin jälkikäteen on paljastunut, että Suomen hallitusmuoto on kestänyt ajan hammasta hyvin eikä siihen ole ollut tarvetta isommin puuttua. Ilmeisesti hyvää osattiin aikoinaan tehdä kerralla....

Muistomerkki Wredebyn kartanon maille päätettiin pystyttää Kymenlaakson Marttapiiriliiton ehdotuksesta. Kymenlaakson Maakuntaliitto toteutti hankkeen Suomen itsenäisyyden 60-juhlavuonna. Syyskuun alussa 1977 luonnonkiveen kiinnitettävä muistolaatta oli valmis paljastettavaksi ja se tehtiinkin näyttävästi. Paikalla oli kaikkien näiden valtiomiesten sukujen edustajat läsnä. Lisäksi paikalla oli Maakuntaliiton, Anjalankosken kaupungin ja marttojen edustajia.
Muistomerkki

Puheen tilaisuudessa piti Kymenlaakson Maakuntaliiton puheenjohtaja, Valkealan kunnanjohtaja Ilpo Mäkinen. Valtiovallan terveiset toi Kai Korte ja muutama muukin puhuja kertoi muistomerkin taustoista. Tilaisuutta kunniooitti myös Ahvion torvisoittokunta ja kuoro. 

Laajemman raportin muistomerkistä ja sen taustoista voit lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita