lauantai 19. toukokuuta 2018

Kotka / Fregatti St. Nikolain uhrien muistokivi

Joskus törmään odottamatta johonkin mielenkiintoiseen kohteeseen tietämättä siitä etukäteen yhtään mitään. Niin tälläkin kertaa, vaikka eihän tämä nyt ihan normaalisti kohteekseni olisi valikoitunutkaan. Mutta koska kuvat tuli napattua, niin eipä siinä mitään....julkaistaan kohde ja sillä selvä.

Pyhän Nikolaoksen kirkon takaa löytyy pieni vaatimaton ortodoksihautausmaa ja siellä huomioni keskittyi yhteen tiettyyn kiveen. Siinä on teksti: Venäläinen fregatti Nikolai upposi 9.7.1790 Ruotsinsalmen taistelussa. Vainajien jäännöksiä haudattu tähän 18.9.1975.
Fregatti Nikolain uhrien muistokivi

Mikä on tämän aluksen tarina, koska jo eilisessä jutussani Fort Elisabetista oli kuvia laivan hylystä nostetuista esineistä? Kyseinen alus oli venäläinen laivaston soutufregatti, joka upposi 9.7.1790 15 metrin syvyyteen. Aluksesta pelastui ainoastaan 12 merimiestä, muiden upotessa Suomenlahden pohjaan laivan kapteenin ja aluksen mukana. 
Pyhän Nikolaoksen kirkon ortodoksinen hautausmaaHylky löytyi vuonna 1948 väylää ruopatessa, mutta se tunnistettiin vasta 1970-luvulla soutufregatti Sviatoj Nikolaiksi. Alus yritettiin hinata sivuun väylältä, mutta se vaurioitui pahasti siirrettäessä. Hylystä nostettiin esineitä jo 1940-luvulla ja ne ovat Suomen merimuseon hallussa sijoitettuina eri paikkoihin. Itse hylky on julistettu sukelluskieltoon.

Miksi nämä jäännökset on haudattu tänne ortodoksihautausmaan nurkalle, johtuu kaiketi siitä, että ne ovat löytyneet hylystä esineitä nostettaessa. Sen tarkemmin en asiasta tiedä. Ehkä taas joku blogimme lukija osaa valaista minua asiasta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita