perjantai 4. toukokuuta 2018

Kouvola / Alppilentoturma*

Jassoo, vieraita pukkaa tänään! Englannin serkkuni saapuvat tänään Suomeen ja edessä on neljä päivää rallienglantia ja mukavaa yhdessäoloa! Hienoa, että tulette katselemaan äitinne kotikontuja ja tapaamaan meitä sukulaisianne. Welcome. Yritetään kehitellä yhdessä jotain täällä hyisessä Suomessa....

Blogissa olen esitellyt jo aikamoisen kasan ilmailumme historiaan liittyviä muistomerkkejä, joista muistini mukaan viimeinen saa vuoronsa tänään. No yhtä olen toki etsinyt Karjalan kannakselta, mutta tähän mennessä huonolla menestyksellä. Ehkä tänä suvena se lopultakin löytyisi... Sen sijaan tämä muistomerkki oli helppo löytää, koska se sijaitsee aivan tien laidalla yhden lento-onnettomuudessa henkensä menettäneen lentäjän kotitalon paikalla.
Alppilentoturman muistomerkki

Muistomerkki on lentäjä Mikkolan kotitalon paikalla


Muistomerkki on pystytetty Suomen ilmavoimien alkuaikojen ikävän tapahtuman muistoksi. Onnettomuus tosin tapahtui Sveitsissä, kun kolme suomalaista lentäjää oli lentämässä Italiasta Alppien ylitse kahdella noutamallaan italialaisvalmisteisella Savoia S.9 lentoveneellä. Valitettavasti koneet eivät koskaan päässeet Alppien ylitse vaan toinen Zurichjärveen ja toinen löytyi myöhemmin sen törmättyä Tödivuoreen.
Paikalla on kaksi infotaulua

Lentäjät

Sveitsiläiset tekivät onnettomuudesta tutkimukset ja totesivat koneiden potkurien olleen vialliset ja ne olivat hajonneet rikkoen romulla molemmat koneet. Seurauksena oli siis onnettomuus, minkä seurauksena Suomen nuoret ilmavoimat eivät saaneet koneita käyttöönsä ja menetti samalla kolme koulutettu ilmailun pioneeria. Huhut tietysti lähtivät kiertämään onnettomuuden jälkeen ja sabotaasin mahdollisuuttakin tutkittiin, mutta siihen ei löytynyt perusteita.
Muistolaatta kiven kyljessä

Aihe on kiinnostanut aiemminkin muistomerkkien pystyttäjiä ja Sveitsistä löytyy Suomen ystävien lahjoittama kuvanveistäjä Henry Mooren tekemä "Kuoleva soturi". Tämä Kouvolasta löytyvä muistomerkki sen sijaan pystytettiin Väinö Mikkolan kotitalon paikalle 7.9.2000, jolloin tuli kuluneeksi tasan 80 vuotta onnettomuudesta. Muistomerkin toteutti Kymenlaakson ilmakilta ry.

Nykyisin 7.9 on ilmavoimien vainajien muistopäivä

Jos aihe kiinnostaa, niin tarkemman raportin löydät täältä.

Päivitys 7.5.2019
Muistomerkin laatan valmisti Kari Virtanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita