tiistai 8. tammikuuta 2019

Poventsa / JR 35 muistomerkki

Kuten monet lukijat ovat kaiketi huomanneet, niin alkuperäinen tavoitteeni käydä kaikissa blogini kohteissa on vähän muuttunut. Jotkut kohteet ovat niin hankalissa paikoissa tai kaukana, että sinne kulkeminen olisi iso ongelma. Niinpä olen joutunut hivenen tinkimään alkuperäisestä tavoitteestani ja julkaisemaan lukijoiden minulle lähettämiä kuvia, koska minulla ei ole joistain kohteista omia kuvia. Tämän päivän kohteen kuvat otti syksyllä 2018 assistentti Pirhonen, mutta aivan hyvin nämä kuvat voisivat olla omianikin. Ajoin näet kesällä 2013 moottoripyörällä tämän muistomerkin ohi kun olimme menossa Stalinin kanavalle. Näin muistomerkin, mutta silloin en vielä ollut laajentanut blogin kohdealuetta Venäjälle, joten mitäs sitä nyt kaikkia kuvaamaan...
JR35 muistomerkille johtaa kivetty polku

Ensi kesä tulee olemaan kiireinen, koska kuvattavia kohteita on vielä paljon ja tarkoitus olisikin aloittaa kuvausreissut välittömästi lumen sulettua pois. Aikaa näille omille reissuilleni minulla on juhannukseen asti. Kaikki loput kohteet kuvaamme assistentti Pirhosen maanmainiolla Lada Nivalla yhdellä kertaa. Tuohon reissuun saattaakin jokunen päivä vierähtää. Sen jälkeen onkin edessä vain kohteiden julkaisu kesän ja syksyn aikana. Loppuvuosi menee etelä-Karjalan kohteita esitellessä, joista viimeisenä on vuorossa Lappeenranta. Täältä blogi alkoi ja tänne se päättyy...

Asiaan! Nyt syksyllä 2018 assistentti Ilkka pysähtyi tällä kohteella ja näppäili muutamia kuvia. Kyseessä on Jalkaväkirykmentti 35 veteraanien pystyttämä muistomerkki yhteistyössä venäläisten kanssa. Näin se toimii molempien osapuolten muistomerkkinä muistellen täällä Poventsassa käytyjä taisteluita ja sankarivainajia. 
Kahdella kielellä...tottakai

Muistomerkki sijaitsee aivan Stalinin kanavan läheisyydessä maantien läheisyydessä pienen joen varrella. Alueella sijaitsi jatkosodan vuosina suomalaisten tukikohta Sauna. Sotavuosina rintamalinja kulki tätä joenuomaa pitkin, suomalaisten hallitessa joen länsirantaa ja vihollisen itärantaa. Venäläisten alueella sijainnut Stalinin kanava oli tuolloin kuivana ja samalla se toimi suojaisena paikkana viholliselle sekä myöskin suojaisena kulkuväylänä. Nykyisinhän kanava on taas käytössä ja joenuoma on melkein kuiva, koska sen vedet on ohjattu kanavan tarpeisiin.


Muistomerkki paljastettiin 24.8.1996, jolloin Poventsa täytti 500 vuotta. Paikalla oli suomalaiselta osapuolelta paljon JR35 sotaveteraaneja, joista kenties kuuluisin läsnäolija oli entinen presidenttimme Mauno Koivisto. Hänhän siirtyi Maaselän kannakselle heinäkuussa 1942. Syyskuussa 1942 hänet siirrettiin Karhumäestä tänne Poventsan etulinjaan.

Muistomerkki on hiotusta mustasta graniitista valmistettu ja teksti on molemmilla kielillä, kuten lähes kaikki uudet Venäjälle pystytetyt muistomerkit ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita