sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Kouvola / Jaalan prinssi

                                 Gary Moore "Over the hills and far away"


Yksi koronaviikko taas takanapäin! Projekti on edennyt hyvin ja enää kolme John Wayneaa katsomatta. Sen jälkeen ei jää enää kuin viisi leffaa jäljelle, mutta niitä ei sitten löydy mistään. Löysin ameriikasta tiedon, ettei niistä ole kopioita jäljellä tai jos on, niin niitä ei pysty katsomaan ennen mittavaa restaurointityötä. Tyydyn siis kohtalooni ja olen ylpeä urakastani. Kaikkiaan 141 leffaa kestävä projekti päättyy ensi viikolla ja lieneekö koko Suomessa toista vastaavaa urakkaa tehnyttä? Tuskin ainakaan kovin montaa. Se on harmi, koska olen nähnyt loistavia elokuvia ja toki myös huonoja elokuvia, mutta nauttinut niistä kaikista....etenkin länkkärit ovat minun makuun!

Lisäksi mielenkiintoisia uutisia on tippunut tässä viimeisen viikon aikana. Työt kotona ovat loppusuoralla ja edessä on hallituksen päätöksellä paluu työpaikalle. Näin huulipunahallitus on ohjeistanut, koska on kuulemma täysin turvallista. No, sen näkee sitten.... Lisäksi rajat naapurimaihin, etenkin Venäjälle pysynevät kiinni vielä pitkään, niin pitää jatkossa sitten ostaa bensatkin kotimaasta eikä käydä viikottain ulkomailla tankkaamassa. Muutenkin olen ajatellut alkaa sponsoroimaan enempi lähiseudun yrittäjiä ja jättää jatkossa ulkomaanmatkat vähemmälle. Lienee meikäläisillä yrittäjillä tarvetta minunkin vaatimattomille euroilleni?
Jaalan prinssin hautakivi on vaatimaton

Lähimatkailusta siirrynkin reilu kuukausi takaperin suorittamalleni lähimatkalle Kouvolan pohjoisosiin. Tuolloin vierailin Jaalan hautausmaalla ja törmäsin mielenkiintoiseen hautakiveen, joka oli pakko tallettaa muistikortille ja nyt jakaa kaikille. Hautakivessä minuun kiinnitti huomion mainita Turkin sodassa 1877. Niinpä vähän googlailin miehestä ja paljoa lisää nyt ei toki löytynyt, mutta jotain kuitenkin tästä hautakivestä löytyi.
Prinssin vaimo lepää samassa haudassa

Kyseessä on "Jaalan prinssi" Juho Prins, joka oli ammatiltaan vääpeli. Tämä Siikavalla syntynyt, nuorena paimenpoikana toiminut, Juho littyi Heinolan komppaniaan sotilaaksi. Syntymävuodeksi hautakiveen merkitystä vuodesta 1838 päättelisin sotilasuran alkaneen 1850-luvun alkuvuosina...ehkä? Armeijassa hänelle annettiin ensimmäistä kertaa elämässään sukunimi. Tämän teon jälkeen armeijassa palveli Juho Prins niminen sotilas, jonka sotilasura vei hänet kauas Suomesta Turkin sotaan 1877. Matkaltaan hän toi mukanaan orpopojan, joka kastettiin Suomessa Aleksei Apostoliksi ja hänestä tuli myöhemmin Suomen armeijan musiikkimajuri ja toimipa hän myöhemmin jopa Helsingin kaupunginorkesterin kapellimestarinakin....

Elämänsä viimeiset vuodet Juho Prins asui Verlassa ja tämä lempinimeltään "Jaalan prinssi" haudattiin maan lepoon Jaalan hautausmaalle 1919.

1 kommentti:

  1. Alexei Apostol oli myös Mannerheimin kutsusta Suomen puolustusvoimien ensimmäinen ylikapellimestari. Hän kuuluu maahanmuuttajiin, joilla oli suuri vaikutus itsenäisen Suomen kulttuurin kehitykseen.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita