sunnuntai 8. tammikuuta 2023

Hamina / Miinanraivaajien muistomerkki

Nykyään Itämerellä paukkuu kaasuputket, mutta 1940-luvulla merimiinat, jotka upottivat aluksia ja olivat muutenkin meriyhteyksien uhkana. Niinpä ongelmalle piti tehdä jotain kaikkialla Itämeren alueella. Haminakin kantoi tehtävästä osansa ja vieläpä raskaasti. Kaikkiaan kahdeksan raivaajaa menetti henkensä tehtävää suorittaessaan. Saman verran myös haavoittui työn takia. 

Miinanraivaajat ovat takuulla muistomerkin ansainneetkin, mutta jotenkin sen ympärille on muodostunut melkoinen kokoelma kaikenlaista. Toki miina on muistomerkkirykelmän "päätähti" ja sieltä krumeluurien keskeltä helposti bongattavissa. Onhan tuo melkoinen mörökölli...

Miinan jalustaan on kiinnitetty muistolaatta, joka kertoo kaiken olennaisen kohteesta, paitsi paljastamisajankohdan. Se jää siis mysteeriksi.

Laatan teksti kertoo seuraavaa: 

VII Raivaajaosasto 10.12.1944 - 29.6.1948

Haminan rannikkolinnakkeiston perustama VII raivaajaosasto raivasi vuosien 1945 - 1948 aikana Itäisellä Suomenlahdella yhteensä 955 merimiinaa ja raivausestettä. Osasto menetti kahdeksan miestä kaatuneina ja kahdeksan haavoittuneina. 

VII raivausosaston henkilöstöä ja saavutuksia kunnioittaen

Suomenlahden meripuolustusalue

Muistolaatta

Miinamuistomerkki Haminan satamassa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita