keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Lappeenranta / Tuntematon sotilas

 Tervehdys täältä hiljaisuuden keskeltä. 

Blogi on taas viettänyt taukoa, koska kuvattavat kohteet ovat vähissä, suorastaan loppuneet. Muutamia kuvausyrityksiä on kesän aikana ollut, mutta jotenkin ei kehtaisi lähteä pitkälle matkalle yhden muistomerkin takia. Joitakin siis on tiedossani ja eiköhän nuo jollain aikataululla tule kuvattuakin....

Nyt kuitenkin on yksi uusi kohde kuvattu ja valmiina esiteltäväksi. Toki ensin minunkin on yhdyttävä tekijän toivomukseen, ettei vastaavia muistomerkkejä enää ikinä tarvitsisi tehdä. Sotiminen on mielestäni idioottimaista hommaa, missä on vaikea nähdä kenenkään voittavan.

Mitä tällä tarkoitan? Rajoja on aina maailmanhistoriassa siirrelty, mutta aina ne kuitenkin tuntuvat asettuvan sellaisiin kohtiin, että ne ovat uuden sodan alku ja juuri. Nyttenkin toisen maailmansodan voittajavaltioihin kuuluva nykyinen Venäjä on rajansiirto puuhissa Ukrainassa, vaikka he eivät vieläkään ole saaneet 80 vuotta takaperin raunioitunutta maataan jaloilleen. 

Sama kurjuus tulee maassa jatkumaan, riippumatta kuinka Ukrainan sodassa käy. Lännen eristämän valtion talous romahtaa hiljalleen ja Kiina on kääntänyt katseensa Siperian luonnonvaroihin. Uusia investointeja ei maahan ole tulossa elleivät nyt kiinalaiset osta maata pala palalta. Diplomatia, demokratia ja kaupankäynti kiertävät maan ja veikkaan Venäjän olevan kymmenen vuoden päästä kehitysmaan asteella, ellei ihmettä tapahdu. Tuskin tapahtuu, koska kaikki luottamus kyseiseen kansakuntaan on mennyt ja sen korjaaminen vaatii vuosikymmeniä tai kenties vuosisadan...

Tuntematon sotilas Lappeenrannan sankarihautausmaalla

Isokokoinen kypärä on saatu näyttämään vanhalta

Tuntolevy on antanut idean vuosiluvuille


Paikalla on myös infotaulu

Samaa omaa yhteiskuntajärjestelmäänsä he yrittivät tuoda tänne Suomeen, mutta onneksi meiltä löytyi selkärankaa vastustaa pyrkimyksiä. Näin toimimme jatkossakin, jos tilanne vaatii. Onneksi selvisimme rähinöistä itsenäisenä valtiona. Valitettavasti se vaati ison määrän uhreja. Nämäkin rähinät alkoivat Venäjän toimesta, joka on aina tykännyt kiusata itseään pienempiä valtioita. Nyt eivät sentään ole tänne hyökänneet, mutta sinisilmäisyyttämme hyväksi käyttäen levittäytyneet myös rajojemme sisäpuolelle. Minä ainakaan omaani aio heille myydä edes tuplahinnasta. Näin toimin tänä kesänä, kun yritin myydä moottoripyörääni. 

Ilman Venäjää, tai silloista Neuvostoliittoa, ei tätäkään julkaisua tarvitsisi tehdä. Kyseessä on näet Suomen toiseksi suurimmalle sankarihautausmaalle paljastetusta muistomerkistä, joka kunnioittaa tuntemattomiksi jääneitä sotiemme vainajia. Kaikkiaan Lappeenrannan sankarihautausmaalla on 2117 sankarivainajaa, joista n. 800 on tuntemattomia, joiden henkilöllisyys ei ole selvinnyt. Heitä on haudattu Lappeenrantaan joka vuosi vuodesta 1993 lähtien. Tämä muistomerkki onkin kunnianosoitus Venäjältä löydetyistä sankarivainajille, jotka on haudattu tuntemattomina tänne. Valitettavasti heitä löytyy vielä jatkossakin, koska työ päättyy tuskin koskaan, vaikka nyt silläkin rintamalla on hiljaista.

Muistomerkki on liki parimetrinen Rapasaaren laiturin kivenlohkare, mihin taiteilija/seppämestari Antti Nieminen on laittanut ison patinoituneen kypärän ja kaulassa roikkuneen tuntolevyn, jotka löydetyillä vainajilla on joskus yllään löytöhetkellä. 

Muistomerkki oli tilaustyö, jonka Lappeenrannan kaupunki ja sankarihautausmaan hoitokunta tilasivat seppämestari Niemiseltä. 

Tuntematon sotilas paljastettiin 25.8.2024 juhlallisessa tilaisuudessa, mitä rakuunasoittokunta kunnioitti esityksellä. Avauspuheen piti kansanedustaja Jukka Kopra sekä patsaan paljasti sankarihautausmaan hoitokunnan varapuheenjohtaja Keijo Martikainen.