Tällä kertaa siirrymme Saimaan kanavan toiselle sululle
Saimaalta Viipuriin kuljettaessa. Kyseinen sulku on Mustola ja sen historia on
tavallaan identtinen Mälkiän sulun kanssa. Vaikka kolmannen rakentamisvaiheen
jälkeinen kanavan uudelleenvihkiminen tapahtui täällä Mustolassa, niin minkäänlaista
muistomerkkiä ei ole täällä Mustolassa. Silti tämä kelpaa blogimme
julkaisulistalle.
Internetissä on paljon Saimaan kanavan historiaan liittyvää historiaa, jota emme ole vielä esitelleet. Nyt on näiden vuoro. Suosittelen jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle pientä viitseliäisyyttä. Koska meillä ei ole käytössämme vanhoja valokuvia, niin kirjoituksesta löytyy monia linkkejä erilaisiin materiaaleihin. Ensin kuitenkin Willimiesten kuvat Mustolasta.
Nyt pitää olla tarkkana... |
Osuma ilman kosketusta... |
Lähes perillä... |
Matkalla alas... |
Lähes pohjalla |
Näkymä porttien auettua. Mustola, Suomen suurin sisävesisatama |
Äskeinen kuvasarja paljastaa, ettei aluksen sulkuunajaminen ole helppoa. Onneksi käytössä on ammattimiehiä, eikä törmäyksiä ole sattunut. Luotsien liikkuminen aluksella parantaa turvallisuuta. Itse sulut ja aluksen suluttaminen tosin toimivat nykyisin automaation avulla.
Lupasin tuolla aiemmin Saimaan kanavaan liittyvää historiaa, joten aloitetaan. Vuodelta 1959 on noin puolen tunnin mittainen ääniraita Saimaan kanavan historiasta, missä kerrotaan asiat aivan alusta. Lisäksi siellä on Lauritsalan sulun, myöhemmin rullasillan, viimeisen hoitajan haastattelu. Ääniraita löytyy täältä.
Vanhoja valokuvia Saimaan kanavasta löytyy monesta paikkaa, joten linkitetään niitäkin tähän. Profeetta Harri Veijosen sivuilta löytyy lukuisia kuvia Saimaan kanavan historiasta. Kuvat ovat näkemisen arvoisia, mutta tekstiosuus ei tee minuun mitään vaikutusta. Suosittelen silti ja kuvat löytyvät täältä.
Lisää kuvia voit katsella Mobilia-kuvapankista. Nähdäksesi kuvat, sinun kannattaa lukea etusivu tarkasti, koska siellä kerrotaan käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Kanavasta ja miksei Lappeenrannastakin löytyy lukuisia valokuvia vanhoilta ajoilta...suosittelen lämpimästi tutustumista. Ai niin, Mobiliaan pääset täältä.
Netin kätköistä löytyy myös Etelä-karjalan museon tuottamaa aineistoa. Yhtenä esimerkkinä verkkonäyttely "Matka Saimaan kanavalla", mihin voit tutustua täällä.
Postikortteja Saimaan kanavasta
Saimaan kanava rakennettiin aikoinaan tavarankuljetusta ja liikenneyhteyksiä helpottamaan, mutta sen historian eri jaksoina sitä on käytetty muuhunkin. Se oli sotatoimien kohteena, kieltolain aikana salakuljetusväylä, mutta tietenkin myös lukuisten romanssien ja tarinoiden kohde. Elokuviakin täällä kuvattiin, ja lopuksi laitetaan näyte leffasta, jonka kaikki ilmeisesti tuntevat?(video poistunut)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita