lauantai 22. kesäkuuta 2013

Lappeenranta / Portinnotkon muistomerkki

Helkkarin Blogger...taas jäi loistava kappale laittamatta, koska eihän tänne kaikkia Youtube-videoita voi liittää. Vuorossa ei siis ole CCR, vaan kotimaisen "suursuosikkini" Kari Peitsamon versio ehkä sodanvastaisimmasta laulusta koskaan. Vuorossa siis Onnenpoika eli Fortunate son 

Toivottavasti olette kunnossa rankan juhannuksen jälkeen ja etenkin terveitä!

Tänään liikutaan Lappeenrannan ”syrjäisimmässä” paikassa lähellä Venäjän rajaa. Paikkakin sijaitsee juuri Miehikkälän ja Lappeenrannan rajan kohdalla, etten ole aivan varma, vaikka olisi naapurin puolella? Kaikesta huolimatta esitellään tämä Lappeenrantalaisena kohteena, vaikka sen kuvat ovatkin Muurikkalan kylän blogissa. Tämä viittaa selkeästi, että Miehikkälässä oltaisiin… toisaalta sotamuistomerkkeihin keskittyneessä Tammenlehvän perinneliiton sivuilla tämä on mainittu Ylämaan puolella olevaksi!
Näkymä Nurmelantieltä muistomerkille

Koska paikasta on vähän epäselvyyttä, niin myöskin muistomerkin ”tekniset tiedot” tekijää ja paljastuspäivää lukuun ottamatta ovat hukassa. Punagraniittisen muistomerkin tekijä on paikallinen Lauri Nikunen ja se paljastettiin 10.9.1996. Syy muistomerkin pystyttämiseen on yhä edelleen meiltä hukassa. Kaikki näkevät kaiverruksista, että tämä liittyy jatkosodan alkuaikoihin, mutta taisteltiinko täällä vai ei? Jostain löysin lyhyen maininnan neuvostoliittolaisten hyökkäyksestä, jonka suomalaiset olisivat lyöneet takaisin täällä Portinnotkossa… joka tapauksessa tienvarressa sijaitsevan muistomerkin takana on vanhoja taisteluasemia.
Portinnotkon taistelulinja 1.7 - 21.8.1941. Kranaatinpyrstö on vielä tallella


Onneksi nämä sotahistorialliset kohteet ovat helppoja tapauksia. Tästäkin kohteesta olen vuorenvarma siitä, että muutaman viikon sisällä joku asiantuntija kertoo meille tapahtumien kulusta Portinnotkossa. Tarkoittaa sitä, että tätäkin julkaisua päivitetään myöhemmin…  

2 kommenttia:

  1. Portinnotkossa todellakin on taisteltu. Suomen ja Neuvostoliiton välinen rajahan sijaitsi 1940-41 nykyisellä paikallaan. Jatkosodan alkuvaiheessa kesällä 1941 neuvostoliittolaiset valtasivat valtakunnanrajan ja Väkevänjärven väliin jäävän alueen, eli Nurmelan ja Väkevälän kylät (jotka muuten kuuluivat aikaisemmin Säkkijärveen, liitettiin vasta sodan jälkeen Ylämaahan). Portinnotkossa kulkivat linjat siten, että suomalaiset olivat nykyisen muistomerkin puolella ja venäläiset siellä vastamäessä. Käsittääkseni neuvostoliittolaiset pitivät Väkevänjärven itälaitaa hallussaan elokuun lopulle asti, kunnes alkoivat vetäytyä kauttaaltaan valtakunnanrajalta Enson - Suomenlahden välillä kohti Viipuria, yleistilanne itäisellä Karjalankannaksella kun oli ajautunut siihen pisteeseen. Tietääkseni vetäytyessään venäläiset polttivat edellä mainitut kylät aika perusteellisesti; Väkevälästä jäi kai ainoastaan yksi talo polttamatta.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita