sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Lappeenranta / Lahnajärven hautausmaa


Jostain kumman syystä Willimiehen lempipaikkoja ovat hautausmaat. Tämän entisen Ylämaan kuntaan kuuluneen Lahnajärven hautausmaan jälkeen olenkin vieraillut ihan jokaisessa, siis Lappeenrannan alueella. En osaa sanoa mikä näissä tenhoaa? Kenties kiireetön ilmapiiri vai joku muu? Jo nuorena kossina kiertelimme Lepolan hautausmaata ja etsimme hautaa, johon haudattu olisi syntynyt mahdollisimman varhain. Kenties tästä syystä nämä paikat kiehtovat Willimiestä. Lisäksi eilinen keskustelu assistentin kanssa Ylämaan reissulla pakotti tänään kaivamaan arkistojen kätköistä esiin vanhoja Joensuun aikaisia kuvia Liperin hautausmaalta. Se on mielestäni yksi kiintoisampia paikkoja missä olen ikuna piipahtanut. Valitettavasti ne eivät kuulu blogissa julkaistaviin sijaintinsa takia.
Lahnajärven siunauskappeli


Eilen siis olimme Ylämaalla kuvausretkellä ja tämä hautuumaa tuli ajatuksiini vähän yllättäen. Kirkon ympärillä oli sankarihautuumaa, mutta tovin mietittyäni, aloin ihmettelemään muiden hautapaikkoja. Kartastahan tuo selvisi, joten eikun käymään. Sinänsä tämä nyt ei ehkä olisi julkaisemisen arvoinen, mutta nyt on sitten kaikki esitelty. Niin, ja löytyihän täältäkin jotain erikoista. Hautuumaan vanhin hauta oli varustettu kivisellä laatalla muistuttamaan tästä historiallisesta hetkestä. Kyseinen vuosi oli 1923 eli kuusi vuotta ennen Ylämaan kunnan perustamista. Mihinhän ihmiset on haudattu ennen vuotta 1923? Siihen emme osaa vastata…
Lahnajärven ensimmäinen hauta

5 kommenttia:


  1. Minua hautausmaat ja erityisesti hautakivet ovat kiehtoneet aina erikoisten nimien bongauksen vuoksi ja siksi, että hautakiven tietojen perusteella pystyy tällainen vilkkaalla mielikuvituksella varustettu henkilö helposti keksimään kuvitteellisia elämäkertoja poisnukkuneille. Huvinsa kullakin...

    Mutta asiaan. Oliko sinulla tarkoitus tehdä vielä erillinen postaus sankarihautausmaasta? Jäi kiinnostamaan, löytyikö myöhäisille sankarihaudoille mitään selitystä.


    Kengätkin ovat vielä märät kahlausreissun jäljilltä, mutta kyllä kannatti, ehdottomasti!

    Terveisin,

    Se kuvausryhmän heikoin lenkki...

    VastaaPoista
  2. Oletko käynyt Suomen ainoalla metodistien hautausmaalla Villalassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole....löysin paikasta maininnan vasta pari päivää Ylämaan kuvaussession jälkeen. Pitää käydä uudemman kerran...

      Poista
  3. Eiköhän Ylämaalaiset vainajat ennen vuotta 1923 ole haudattu Säkkijärven hautausmaalle. Villalassa tosiaan on metodistien hautausmaa, jonne tosin myös luterilaisia sittemmin siunattu. Alueella on myös metodistikappeli. Ylämaan metodistiseurakunnan syntyhistoria liittyy jollain tavalla Säkkijärvestä irtautumiseen; kapinamielellä osa Ylämaalaisista rupesikin metodisteiksi. Nykyään Ylämaalla lienee noin 10 metodistia.

    Itse Ylämaan irtautuminen Säkkijärvestä lienee johtunut mm. pitkistä kirkkomatkoista, jopa 40km luokkaa pitäjän länsiosista. Silloisilla teillä ja kulkuneuvoilla alkoi monia varmaan kyrsiä.

    Onko blogisti muuten tietoinen että Ylämaan alueella, ja muuallakin, on venäläisten toimesta I.MS aikana rakennettuja puolustuslinjoja. Niitä on mm. Pentinkylässä. Juoksuhautaa lähinnä, Kälviäisen kylässä kuulemma myös kallioon louhittuna. Saksalaisten maihinnousua varten varusksia rakennettiin. Olen kuullut juttua että työläisiä oli ympäri Venäjää paikallisten lisäksi, jopa kiinalaisia.
    Tuossa osviittaa: http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx?sovellus=mjreki&taulu=T_KOHDE&tunnus=1000017379

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita