sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Lemi / Ristikivi

                     "When hell brakes loose", kuten Lemillä 4-5.4.1918

Kierroksemme Etelä-karjalan muissa kunnissa kuin Lappeenrannassa saa nyt jatkoa Lemiltä. Toissa lauantaina kiertelin pitkin ja poikin Lemiä ja muutama mielenkiintoinen kohde osui reitin varrelle. Jostainhan se on näiden Leminkin kohteiden purkaminen aloitettava, joten nyt liikumme kirkon ja kellotapulin välimaastossa. Esittelyvuorossa ”Ristikivi”, joka on vähän samantapainen kohde kuin aiemmin Lappeenrannan Penttilästä esittelemämme ristkivi. Tästä Lemin kivestä sentään tiedämme melko paljon enemmän…
Ristikivi keskellä kirkkopolkua

Vuoden 1918 sisällissotaa edelsi paikallisia kahinoita, kuten Taavetissa 19-21.1.1918 eli noin viikkoa ennen lopullista sisällissodan syttymistä. Sisällissodan syttyminen levisi nopeasti Etelä-Suomeen ja rintamalinjat punaisten ja valkoisten välille muodostuivat Joutsenoon, Savitaipaleelle ja Luumäelle. Sen sijaan Lemi sai olla sodalta syrjässä aina 8.2 asti, kunnes punaiset ottivat kirkonkylän haltuunsa 300 miehen voimalla. Pienen selkkauksen jälkeen punaiset kuitenkin vetäytyivät Lemiltä Lappeenrantaan ja kirkonkylän otti haltuunsa Suojeluskuntien joukot reilun 70 miehen voimalla.
Kolme ristiä maakivessä

Helmikuun lopulle asti olikin rauhallista, kunnes punaiset suorittivat uuden hyökkäyksen ja ottivat Lemin uudelleen haltuunsa 26.2 pakottaen valkoiset joukot perääntymään Savitaipaleen Partakoskelle. Miehitysosastoon kuului n.400 miestä, pääosin Lappeelta ja Rutolasta. Miehityshallinto oli raskasta aikaa Lemiläisille elintarvikkeiden pakko-ottojen ja vangitsemisten takia, mutta sotatoimia alueella ei muutamaa sissityyppistä iskua lukuun ottamatta liiemmin nähty. Kaikki muuttuisi kuitenkin 4.-5.4.1918.

Kyseisenä yönä Lemin Palolan rantaan saapui jäitä pitkin hevosilla retkikunta, jonka 60 miehen osaston johdossa oli Komppanianpäällikkö Kiihto.  Miehet jakaantuivat sumussa kahteen osastoon, joista toinen joutui tulitaisteluun punaisten kanssa hautausmaan alueella. Sakeassa sumussa joukot olivat kuitenkin aivan sekaisin ja vihollisen tunnistaminen omista vaikeaa. Tarinan mukaan joku valkoisista oli kysynyt kirkon läheisyydessä seisoskelleilta kolmelta mieheltä, että keitä olette? Vastauksena kertoivat punaisten päällikön Hagelbergin heidän käskeneen olla siinä vartiossa. Seuranneessa tulitaistelussa kyseiset kolme punaista kaatuivat ja myöhemmin joku kilkutteli kiveen heidän muistolleen kolme ristiä. Nimeltään kolme punaista olivat Edward Kekäläinen, Iivari Kurki ja Mikko Miettinen.
Hautaristi, missä on luodinreikä muistona Lemin taistelusta

Lemin hautausmaan ampumajupakassa kuoli myös kaksi valkoista sotilasta(Armas Lensu ja Eevert Narttu) sekä myöhemmin punaisten tekemissä tutkimuksissa, punaiset syyttivät Hagelbergiä veljeilystä valkoisten kanssa ja ampuivat hänet myöhemmin Lappeenrannassa hänen jäätyä kiinni karkumatkalla. Taistelulla ei ollut mitään merkitystä Lemin poliittiselle asemalle, vaan kirkonkylä pysyi punaisten hallussa aina 26.4 asti, jolloin punaiset pakenivat Lemiltä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita