No niin, jotkut lukijamme saattavat suuttua blogin uudesta linjasta, missä toiminta-aluetta laajennetaan kattamaan koko Etelä-Karjala. Tästä päivästä alkaenhan tuo selviää, että romahtavatko lukijamäärät vai tapahtuuko mitään? Joka tapauksessa Willimiehen reissut olisivat loppuneet piakkoin, koska kovinkaan montaa kohdetta en olisi enää Lappeenrannasta löytänyt, joten laajennus oli ainut vaihtoehto pitkään pohtimani lopettamisen ohella. Vaikka Lappeenranta onkin minulle se rakkain paikka, niin kyllä Etelä-Karjala maakuntana hakkaa kaikki muut mennen tullen. Olemmehan kaikki karjalaisia tai ainakin meidän olisi syytä olla...
Päädyin tähän ratkaisuun ja aika näyttää saanko tätä lopullisesti valmiiksi, koska kohteita on aivan järkyttävästi... Minun on myös pakko rajata Lappeenrannan ulkopuolisia kohteita, koska en tiedä niistä hirveästi ja epäilen ettei minulla ole myöskään aikaa lueskella kaikkien kuntien historiikkeja lävitse. Joten esittelylistalle pääsevät kaikki muistomerkit, todella merkittävät rakennukset ja muutamat tarkkaan harkitut luontokohteet. En vieläkään näe suurta lisäarvoa esitellä kaikkia Salpa-linjan bunkkereita ja juoksuhautoja, vaan yritän löytää erilaisia kohteita, joita emme ole aiemmin esitelleet. Mainittakoon näistä vaikkapa Mykkiin kivet, Jatulintarha, Imatran valtiohotelli koskimaisemineen ja kalterijääkärin hautapaikka, missä on Pietarin Spalernajan vankilan kopio hautakammiona.
Yksi mistä emme takuulla pääse eroon, ovat viime sotiin liittyvät muistomerkit. Pahoin pelkään, että ainakin puolet tulevista kohteista liittyvät niihin. Onkin melko luontevaa aloittaa siis sellaisella kohteella! Nyt ensimmäinen kohde-esittely Lappeenrannan ulkopuolelta...Savitaipaleelta Paimensaarentieltä.
IT-patteriston muistomerkki |
Jatkosodan lähestyessä ja kun kutsu kävi astua taas armeijan harmaisiin, osasto täydennettiin Olkkolan kankaalla paikallisten miesten toimesta IT-patteristoksi. Kyseinen joukko-osasto ei kuitenkaan ollut pitkään yhtenäinen, vaan joukot hajoitettiin eri rintamalohkoille huolehtimaan ilmatorjunnasta.
Muistolaatta |
Muistomerkin paljastaminen tapahtui 30.7.1976 suurien juhlallisuuksien kera. Muistomerkkihanke oli saanut alkunsa Jaakko Sunisen aloitteesta ja sen toteutti Salpausselän Ilmatorjuntapatteriston killan Etelä-karjalan osaston toimikunta, jonka johdossa oli Urho Kokkola. Siksipä Kokkola saikin pitää paljastuspuheen ja luovuttaa muistomerkin. Taiteellisena asiantuntijana käytettiin taiteilija Yrjö Kivisaloa. Muistolaatan ja kiven luovutti Salpauselän ilmatorjuntapatteristo. Mainittakoon vielä, että kivi on tuotu Lappeenrannasta Tauno Märkälän mailta...Salpa-linjan kivenmurikka taas kerran!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita