sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Kouvola / KarTr:n komentajan tykki

Vanhat aseet ovat suosittuja muistomerkeiksi, jollei niiden kohtaloksi koidu sulattaminen auroiksi tai uusiksi aseiksi. Vekaranjärven varuskunnasta löytyy näistä vaihtoehdoista tuo ensimmäinen eli vanha tykki, mistä on tehty muistomerkki. Se on Karjalan tykistörykmentin komentajan tykki, joka on vuodelta 1877.
Karjalan tykistörykmentin komentajan tykki (Kuva Eero Mattila)

Ensimmäiset tällaiset tykit saapuivat maahamme Aladar Paasosen ansiosta talvisodan aikana. Määrä ei ollut suuren suuri, koska talvisodassa näitä oli käytössä vasta kuusi kappaletta. Sodan jälkeen näitä tuolloin jo vanhentuneita tykkejä saapui vielä 42 kappaletta lisää. Silti näillä vanhoilla jäykkälavettisilla tykeillä kajautettiin jatkosodassa yli 50000 laukausta, joten kaipa niillä tuhoa syntyi melkoisesti?
Lavetissa on komentajien laatat (Kuva Eero Mattila)

Melkoinen kiertolainen on tämäkin tykki Suomessa olonsa aikana ollut. Sen alkuperäinen sijoituspaikka oli Vaasan suojeluskuntapiiri, mistä se syksyllä 1940 siirrettiin kotikaupunkiini Lappeenrantaan Linnoituspatteristo 1 käyttöön. Täältä matka jatkui asemasotavaiheen aikana Syvärille. Sodan päätyttyä tykki kunnostettiin ja sijoitettiin varastoon Lievestuoreelle. Pitkän varastointivaiheen jälkeen tykki kunnostettiin vuonna 1965 museotykiksi Turun rannikkotykistörykmentissä. Sieltä se siirrettiin 1976 takaisin asevarikolle huollettavaksi.
Komentajien laatat (Kuva Eero Mattila)

Tämän jälkeen edessä oli paluu juurille Lappeenrantaan, missä tuolloin toimi Karjalan tykistörykmentti. Koska Lappeenrannan läheisyydessä tykistöllä ei ollut ampuma-alueita, niin Karjalan tykistörykmentti siirrettiin vuosien 1979-1980 aikana Vekaranjärvelle. Tämä tykki siirtyi joukkojen mukana ja sijoitettiin Vekaranjärvelle. 

Lopulta 1990-luvun alussa se sai lopullisen sijoituspaikan Vekaranjärven esikunnan edustalta. Hieno perinne seuraa myös tykkiä, koska jokainen rykmentin komentaja kiinnittää nimellään varustetun laatan tykkiin luovuttaessaan komentajuuden seuraajalleen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita