tiistai 12. helmikuuta 2019

Pyhtää / Kaunissaaren tulenjohtotornin muistolaatta

Vähän aikaa takaperin kuvittelin, että olisin saanut jo kaikki Pyhtään kohteet esiteltyä, mutta näköjään ainahan sitä voi haaveilla! Kun kysyin Haminan Facebook-ryhmäläisiltä apua muutamaan kohteeseen, niin Milja ja Asko Ahola lähettivät kuvia Pyhtään Kaunissaaresta, mistä löytyy vanha rannikkotykistön tulenjohtotorni. Kuinka sattuikin, niin kyseiseen torniin on kiinnitetty myöskin muistolaatta kertomaan tornin menneisyydestä. Eihän siinä mitään, pakkohan se on kuvat julkaista, kun sattuvat olemaan oikein blogin kohdealueellakin!
Rikaman saapas, Kaunissaaren tulenjohtotorni (Kuva Milja ja Asko Ahola)

Täältä kauniissa Kaunisaaressa sijaitsee eversti Johan (Jussi) Lambert Rikaman suunnittelema tulenjohtotorni, joka oli maamme ensimmäinen kantalinnoitettu tulenjohtotorni. Sen valmistumisvuotta en tiedä, mutta lempinimen se on saanut. Se on Rikaman saapas, ilmeisesti ulkomuotonsa takia.
Laatta tornin seinässä (Kuva Milja ja Asko Ahola)

Muistolaatan on päräyttänyt tulenjohtotornin seinään kiinni Rannikkotykistösäätiö ja Kotkan rannikkoalueen perinneyhdistys. SItä en tosin tiedä, että koska se on tornin kupeeseen kiinnitetty?  

1 kommentti:

Kommenttisi ovat aina tervetulleita