tiistai 26. helmikuuta 2019

Kouvola / Yrjö Karan lentoturman muistomerkki

Vekaranjärven muistomerkit on nyt yhtä lukuunottamatta esitelty, tosin voi siellä olla niitä enemmänkin, mutta minun tiedossani ei ole enempää. Uskoisin melko vahvastikin, että sieltä löytyisi vielä muistolaatta poikineen, mutta niistä minulla ei ole tietoa eikä sen paremmin tietenkään kuviakaan...Tällä kertaa olemme kuitenkin Utin varuskunnan alueella eli sotilasalueella, minne minulla ei ollut pääsyä. Onneksi apuuni riensi Kouvolan sotamuistomerkit kirjan julkaissut Eero Mattila, joka antoi käyttööni hänen ottamansa valokuvat niin Vekaranjärven kuin Utinkin varuskunta-alueelta. Pakko sanoa, että ilman Eeroa minulta olisi jäänyt esittelemättä melkoinen määrä muistomerkkejä! Kiitos Eero näistä kuvista ja toivottavasti voin antaa sinulle vastalahjaksi muutaman kohteen, joita et ole mainiossa kirjassasi esitellyt. Ehkä teoksesi toisessa painoksessa kohteita on vieläkin enemmän?
Muistomerkin yläosassa lukee: " Luutn Yrjö Kara, tähän päättyi lentosi 18.6.1937 (Kuva Eero Mattila)

Utin lentokentän laidalta Hammassyrjänmäessä on yksi muistomerkki, joka liittyy oleellisesti jo aiemmin esittelemääni Kankkusen muistomerkkiin. Hän ja tämän päivän kohteemme Yrjö Kara näet  törmäsivät lentokoneillaan toisiinsa 18.6.1937 ja seurauksena molempien maahansyöksy ja välitön kuolema, koska Kara ei kerennyt tai pystynyt käyttämään laskuvarjoaan. Karan kone myös tuhoutui täydellisesti syöksyessään maahan.

Muistomerkki on ilmeisesti pystytetty muiden lentäjien toimesta Luutnantti Yrjö Karan muistolle maahansyöksypaikalle. Ajankohta on todennäköisesti sama kuin Kankkusenkin maahansyöksyn muistomerkillä, mutta siitä en löytänyt varmaa tietoa. Joka tapauksessa kyseessä on vanha muistomerkki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita