maanantai 4. helmikuuta 2019

Suojärvi / Hyrsylän ortodoksinen kalmisto

Viime suvena istuin assistentti Pirhosen Lada Nivan epämukavalla penkillä kolme päivää, kun kiertelimme Laatokan Karjalassa. Tuo reissumme tulee kohteineen esittelyyn tämän kevään aikana, mutta ihan joka paikkaan mekään emme kerenneet. Entisen Hyrsylän mutkan alueen ohitimme, koska tuolloin tiedossani ei ollut mitään kohdetta alueella. No, jälkikäteen selvisi että olisihan siellä toki ollut, mutta onneksi Pihlajamäen Veijo tuli avukseni omilla kuvillaan.

Ennen talvisotaa Suojärven Hyrsylä oli uskonnoltaan täysin ortodoksista aluetta. Monen siviilin kohtalona oli joutua sodan ensimmäisenä päivänä sotavangeiksi ja heidät vietiin sotavankeuteen suurelle Venäjän maalle. Vankeudesta palattuaan sodan jälkeen he pääsivät palaamaan takaisin Hyrsylään kotikonnuilleen, missä heitä odotti kammottava näky.

Taistelut olivat hyrskynneet Hyrsylän kylän läpi ja heidän oma kirkkonsa ja kalmistonsa olivat tuhoutuneet taisteluiden melskeissä. Itse asiassa venäläiset olivat kaivaneet taisteluhautoja kalmiston halki ja paikka tuhoutui pahasti. Nykyisin alue on harvaan asuttua ja kalmiston alue on metsittynyt pahasti luonnon vallattua aluetta takaisin itselleen. Paikalla kuitenkin käy yhä suomalaisia pitämässä Hyrsylän kalmistosta huolta ja on kunnostanut aluetta. Tästä työstä täydet pinnat, koska pelkkä paikalle pääsy vaatii maastoautoa!

Kiitokset myös Veijo Pihlajamäelle lähettämistäsi kuvista. Toivottavasti niistä on iloa sellaisillekin hyrsyläläisille, jotka eivät paikalle pääse.... 
Hyrsylän kalmisto on saanut oman laatan vuonna 1994 (Kuva Veijo Pihlajamäki)

Hyrsylän kirkko tolppaan kiinnitetyn runon takana (Kuva Veijo Pihlajamäki)




Kirkon alttarin kohdalle on asetettu risti (Kuva Veijo Pihlajamäki)

Osa risteistä on vanhoja (Kuva Veijo Pihlajamäki)

Laatta näyttää uudelta (Kuva Veijo Pihlajamäki)

Santran kivi on säilynyt (Kuva Veijo Pihlajamäki)


Kirkon paikka (Kuva Veijo Pihlajamäki)

Veijon kaverin kartta alueesta (Kuva Veijo Pihlajamäki)
Hyrsylän kalmiston muistomerkki (Kuva Marina Ulina)
(Kuva Marina Ulina)

Alueella on vielä asutusta, tosin vähän (Kuva Veijo Pihlajamäki)



2 kommenttia:

  1. "Hyrsylän kirkko tolppaan kiinnitetyn runon..."

    "Runo" on Isä meidän rukoous karjalaksi.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita