sunnuntai 3. marraskuuta 2019

Lappeenranta / Joutsenon sellutehdas

Willimies on asunut koko ikänsä tehtaan piippujen varjoissa. Nuorena poikana katselin kotimme ikkunasta Kaukaan tehtaan piippuja, jos ne olivat näkyvissä. Melko useinhan ne olivat paksun, pahalle haisevan pilven takana piilossa. Noista ajoista ympäristönsuojelu tehtailla on edennyt jättiharppauksin. Itsestäni ainakin tuntuu siltä, että noista ajoista on Suomessa parannettu huimasti. Rahaa sijoittamalla nykyisin pakollisiin putsareihin piippujenpäissä, on tehty luonnolle käsittämätön palvelus. Vielä kun muuallakin maailmassa saataisiin asiat kuntoon, niin ehkäpä ilmastonmuutos saadaan estettyä?
Maailman suurin yksilinjainen havusellutehdas

Valitettavasti me suomalaiset saivartelemme näissä ympäristöasioissa vieläkin. Paljon erilaisia tavoitteita on nyt asetettu omalle toiminnallemme, mutta niillä ei vielä kuuhun mennä. Uskokaa tai älkää, että kun Rinteen Antti ministereineen saa niskaansa taloudellisen taantuman, niin ensimmäisenä luovumme näistä mitättömistäkin tavoitteista. Toisaalta jo nyt esitämme tekopyhiä, syyttämällä kiinalaisia maapallon ilmaston saastuttamisesta, mutta sinnehän me olemme oman teollisuutemme siirtäneet ja mikään mahti maailmassa ei saa meitä lopettamaan kiinalaisten ja muiden Aasian valtioiden tavaroiden ostamista. Olemme siis siirtäneet omaa saastuttamistamme Kiinaan, jolloin voimme syyttä heitä vastuuttomasta menosta. Parasta olisi, jos lopettaisimme turhien tavaroiden ostamisen noista maista....
Metsä Fibren maailman ensimmäinen hiilineutraali sellutehdas Joutsenossa

Koska kukaan meistä ei kuitenkaan todellisuudessa halua luopua siitä, koska eihän meillä olisi mitään elektroniikkaa enää käytössämme, niin sama meno tulee jatkumaan maailman tappiin. Ihmiskunta ei vaan opi koskaan! Loppujen lopuksi perussuomalaisten Halla-aho lienee oikeassa, että turha meidän on mitään täällä tehdä, koska me kaikki haluamme marssia omaan hautaamme hitaasti ja elämästä nauttien. 

Itselläni oli yhdessä vaiheessa mielessä tämän Willimiehen jäljillä blogin päättyessä, aloittaa uusi blogi Willimiehen ekovuosi, mutta olen luopunut ajatuksesta. Siinä ei vaan ole mitään järkeä, koska itse haluaisin vetää homman ihan äärimmilleen, mutta lienee läheisten osalta hiton paljon parempi, etten aloita tätä projektia. Siinä menisi hermot ihan jokaiselta.... Jatkan entiseen malliin ja toivottavasti muilla vielä into riittää pakollisiin ympäristötekoihin itseni tavoin. Sitähän se elämä nykyisin on. Kierrättämistä, uudelleenkäyttämistä ja turhan tavaran ostamisen välttämistä. Hyvinhän siinä itsekin olen onnistunut, kun hyllyt notkuvat tavaraa ja uutta ilmestyy jatkuvasti.

Tätä juttua kirjoittaessa, olen törmännyt lehtijuttuihin lentoverosta. Sellaista on ehdotettu, mutta kovasti myös vastustetaan, koska ampuisimme itseämme kuulemma nilkkaan, kun muut maat eivät ole siitä innostuneet. Niinpä sitten reiluuden nimissä jatkamme autojen ja autojen polttoaineiden verottamista kiihtyvällä vauhdilla. Minä kyllä antaisin ääneni lentoverolle, jos sellaisesta äänestettäisiin. Minun puolestani sitä joutaa verottaa tasapuolisuuden nimissä. Vaikka veroja en mielelläni maksakaan, niin tuollainen 50€ lentoveroa etelänmatkasta olisi ihan kohtuullista. Omalla autollani en tuolla rahalla pääsisi edes Helsinkiin ja takaisin......
Hyvä Metsä Group. Tätä kelpaa esitellä....

No joo, taas meni vähän aiheen ohitse tuo alkuvuodatus. Tarkoituksenihan on tänään esitellä nykyisen asuinpaikkani läheisyydestä löytyvä sellutehdas, jonka tuotannosta veikkaan valtaosan menevän Aasian maihin. Suomeen tehdas jättää valtavia aukkoja metsiin, mutta jotain hyvääkin sentään seuraa. Tehdas väittää oman infotaulunsa mukaan olevansa maailman ensimmäinen täysin hiilineutraali sellutehdas. Piippujen päihinkin on saatu suodattimet savukaasuja puhdistamaan, mutta kylläse ajoittain haisee silti. Lienee joskus jonkin sortin tuotantohäiriö kaiketi. Silti täällä Joutsenossakin ilmanlaatu on takuulla parempi kuin joskus 1970-luvulla.
Lappeenranta haluaa myös olla vihreä kaupunki ja mikäs se on ollessa.....

Tänään kyseessä ei siis ole mikään muistomerkki, mutta ehkä tästä joskus tulee sellainen, koska onhan kyseessä maailman ensimmäinen hiilineutraali sellutehdas...... Tuotanto on tällä hetkellä massiivista, koska kyseessä on myös maailaman suurin yksilinjainen havusellutehdas. Metsä Group, jatkakaa samaan malliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita