perjantai 8. marraskuuta 2019

Lappeenranta / Joutsenon pitäjäkivi 380v

Willimies on syntyjään lauritsalalainen, mutta tuntenut aina omaksi henkiseksi kodikseen Lappeenrannan Kaukaan kaupunginosan, missä juureni ovat kai vieläkin. Parempaa paikkaa asumiseen en ole vielä löytänyt, vaikka yritystä on ollutkin! Pari kuukautta elämästäni olen asunut Englannissa ja viitisen vuotta Joensuussa, missä viihdyin ihan hyvin. Viimeiset vuoteni olen asustellut Joutsenossa, joka nykyisin kuuluu Lappeenrantaan, vaikka täällä kovasti korostetaankin joutsenolaisuutta. Silti Joutseno ei ole muodostunut minulle missään vaiheessa samanlaiseksi kotipaikaksi kuin itselleni rakas Kaukas on.
Joutsenon pitäjän muistomerkki

Liki kuusi vuotta olen kuitenkin täällä Joutsenossa asustellut ja olen toki viihtynyt, mutta jotain kuitenkin puuttuu. Kaupungin tarjoamat aktiviteetit ovat kaukana ja etenkin itselleni rakkaaksi tullut SaiPan kotihalli Kisapuistokin on niin pirun kaukana. Onneksi sentään jaksan vieläkin liki 50 vuoden jälkeen käydä katsomassa kaikki SaiPan pelit kyseisessä lätkäpyhätössä. Lisäksi omat vanhempani asuvat vieläkin Kaukaalla, joten kotiseudulle voi aina palata tarvittaessa!

Silti ymmärränkin kaikkia joutsenolaisia, jotka haluavat kunnioittaa omia perinteitään ja vaalia niitä mitä erilaisimmilla tavoilla. Yksi uusi osoitus Joutseno-hengestä on Joutsenon pitäjän perustamisesta kulunut 380 vuotta, jota korostettiin vuonna 2019 mitä moninaisemmin tavoin. Itselleni mieluisin muistelutapa oli tietenkin Joutsenon pitäjän nimityksen palauttaminen ja siihen liittyvä muistomerkki. Taas tuli blogiiini uusi kohde. Niitä jo vähän kerkesin odotellakin viime vuosina....
Kiveen on kiinnitetty Joutsenon vaakuna 

Joutsenon pitäjäkivi, joka painaa kolmisen tonnia, toimitettiin Kirkon pihamaalle Vesikkolasta Jouko Nikamaan pellon laidasta. Kivi nostettiin isolla koneella ja apuna työssä olivat maanomistaja Nikamaan lisäksi Pasi Kangaspunta ja Hannu Myllärinen. Lopulta kivi saatiin siirrettyä paikalleen ja edessä olivat isot juhlat, jolloin muistomerkki paljastettiin 10.8.2019 kello 9.30 Joutseno-päivien yhteydessä.

Muistomerkkiä oli vartioimassa Ulla Viskari-Lippojoki ja Riitta Järvinen, kunnes edessä oli juhlallinen muistomerkin paljastaminen, jonka suorittivat Terttu Ahonen ja Matti Ahvonen. Tämän jälkeen oli kotiseutuneuvos Pertti Vuoren puheen vuoro, missä hän siteerasi pastori Brunoun sanoja yli kahdensadan vuoden takaa. Brunou näet lausui vuonna 1815:"Pukeutuminen on täällä vaatimatonta, naisilla erityisen epämiellyttävää". Tilaisuuden päätteeksi Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola julisti Joutsenon pitäjäksi.
Joutsenon pitäjä irrotettiin Taipalsaaresta v.1639. Silloin Joutsenossa oli 133 tilaa ja noin tuhat asukasta.

Muistomerkkihankkeesta vastasivat Lions Club Joutseno ja Joutsenon Kotiseutuyhdistys. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita