sunnuntai 24. marraskuuta 2019

Lappeenranta / Peltolan poikien muistokivi

Tasan kuukausi enää jouluun aikaa, vaikka en siitä kummemmin perustakaan. Sen sijaan odotan kuumeisesti päivämäärää 20.12.2019, jolloin saan erittäin hyvän joululahjan itselleni etukäteen! Tuolloin näet Willimiehen jäljillä blogi tulee päätökseensä ainakin aktiivipäivittämisen osalta. Kyllä en olisi arvannut matkalle lähtiessäni, että siitä tulisi liki kahdeksan vuotta kestävä taival..... Nyt kuitenkin päämäärä häämöttää ja hyvä niin. Joskus on vain osattava antaa periksi!
Peltolan poikien muistomerkki paljastettiin kesällä 2014

Minä olen matkallani oppinut, että juuret on hyvä pitää mielessä, koska ilman juuria uuteen kotipaikkaan on haastava asettua. Niinpä olen monesti blogia kirjoittaessani korostanut kahta paikkaa. Nuo kyseiset paikat ovat Kaukaan kaupunginosa Lappeenrannassa ja Säkkijärvi luovutetussa Karjalassa, mistä äitini suku on lähtöisin. Nämä paikat ovat minulle kaikkein merkityksellisimmät ja kiintymys niihin on säilynyt, jollei jopa kasvanut Willimiehen jäljillä tallatessani. Olen ylpeä noista juurista ja nyt olen varma, etteivät ne katoa minnekään loppuelämäni aikana!

Samaa kotiseuturakkautta vaalivat Lappeenrantalainen porukka Peltolan pojat. Nämä Lappeenrannan yhdeksännen kaupunginosan kasvatit muistelevat myös kaiholla omia nuoruusvuosiaan Peltolassa, joka on vanhastaan puutalovaltaista asuinaluetta, vaikka kehitys on tuonut tännekin kerrostaloja. Sijaitseehan Peltola entisen Lappeen kunnan Armilan kylän Peltolan kantatilan mailla. Nykyisin alue on kasvanut Lappeenrannan ydinkeskustaan kiinni.
Muistolaatta sijaitsee Takojankujan puistikossa

Arvostan suuresti näiden Peltolan poikien muisteloita omasta synnyinseuduistaan ja he ovatkin saaneet paljon tällä rintamalla aikaan. Kyseessä ei ole pelkästään tarinointikerho, vaan toimiva yhteisö, joka tapaa toisiaan vähintäin kerran vuodessa. Peltolan poikien yksi aikaansaanos on muistomerkki, jonka he paljastivat kesällä 2014 Peltolassa Takojankujan puistikossa. Siinä se muistuttaa entisiä ja nykyisiä asukkaita alueen menneisyydestä.
Kotipaikkauskollisuutta

Muistomerkki mainitsee nimeltä kolme Peltolan poikia yhdistävää tekijää ja niiden merkitys onkin ollut heille suuri. Kodin merkityksen ymmärtävät kaikki, kuten kavereidenkin, mutta kenttä? No tietenkin kyseessä on Juvakankenttä, missä pojat bruukkasivat kokoontua kilpailemaan nuorina. Itse kenttä valmistui  sotavuosina. Kuulemma alueella kasvoi tuolloin mäntymetsää, mutta koska saksalaiset tarvitsivat puuta parakkiensa rakennusmateriaaliksi, niin puut myytiin heille. Paikalle kirmasivat nuoret ja niinpä päättäjät myöhemmin heltyivät raivaamaan kannot ja juuret alueelta pois. Juvakan kenttä oli syntynyt.

Lisäksi Peltolan pojat ovat kirjoittaneet ja julkaisseet omakustannekirjan nimeltä Peltolan poikia — Kuvia ja tarinoita vanhasta puu-Peltolasta. Käsittääkseni kirjastosta tuon saa lainaksi, jos Peltolan historia kiinnostaa....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita