lauantai 31. maaliskuuta 2012

Lappeenranta / Lykken veistos


Tänään Willimies julkaisee Lappeenrantalaisen kohteen, mikä on takuulla useimmille tuntematon. Kyseinen kohde on veistos nimeltään Lykken, Onni. Se sijaitsee Kaukaan edustuskerhon puistoalueella. Alue on yksityisaluetta, joten vierailimme alueella tietenkin luvatta!

No tuhoa ja häiriötä emme kohteelle kuitenkaan aiheuttaneet, vaan keskityimme pelkästään valokuvaamiseen. Näin ei ole aina ollut. Pikkupoikina pidimme veistosta kiipeilytelineenä. Samalla syyllistyimme koiruuteen, joka olisi saanut jäädä tekemättä. Se päättyi kuitenkin onnellisesti.

Silloin 1970-luvun villeinä nuoruusvuosina veistos oli nimittäin kokonaisuudessaan musta. Joku meistä vintiöistä kuitenkin raaputti veistosta lantilla ja altahan paljastui jotain kiiltävää. Me tietenkin kuvittelimme löytäneemme kultaa. Pitkän vaikenemisen jälkeen(selkäsaunan pelossa) yksi meistä lopulta kertoi asiasta kotonaan ja sitä kautta tarina kulkeutui "isokenkäisten" tietoon. Nyt veistos on puhdistettu ja on näkemisen arvoinen. Muistakaa kuitenkin olla raaputtamatta nähtävyyttä!

Veistos on ilmeisesti pronssia ja tehty v. 1900. Sen tekijä on tanskalainen Rudolf Tegner. Aluksi teos oli Tanskassa, mutta se lahjoitettiin Kaukas OY:lle v.1962. Sen jälkeen se siirrettiin Kaukas OY:n puistikkoon täysin mustana, mutta en tiedä miksi teos oli maalattu mustaksi. Toisella maailmansodalla saattaa olla sormensa pelissä. Jos tiedät asiasta jotain, niin ota yhteyttä tai kommentoi.


                      Rudolf Tegner 1900. Lykken, Onni4 kommenttia:

  1. Sain toissakesänä sattumalta kuulla viereisissä taloissa asuvalta rouvalta, että patsas olisi Tanskassa maalattu mustaksi sodan aikana siksi, ettei se olisi houkutellut saksalaisia viemään sen sotasaaliina Saksaan.

    VastaaPoista
  2. jotain tämän suuntaista mekin olemme pohdiskelleet. En vaan ole saanut tietoa varmistettua.

    VastaaPoista
  3. Patsaan tekijän etunimi on Rudolph eikä Rudolf.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita