sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Lappeenranta / Myrkkylahti

                                           Eppu Normaali "Myrkkyä"

Tätä kohdetta mietin monta kertaa ennen julkaisua, koska kyseessä on suuri työnantaja Lappeenrannassa. Itsekin olen monet olut- ja lihapiirakkarahat tienannut Kaukaan tehtaiden porttien sisäpuolella ja tuntuu tietyllä tavalla haikealta julkaista jotain rumaa, mikä liittyy itselleni niin rakkaaseen Kaukaaseen. Täältähän minä olen kotoisin tehtaan varjoista ja kaikki alueen kohteet ovat itselleni läheisiä. Siksi on haastavaa kertoa jotain ikävää omasta kotikonnustani Kaukaasta.
Etualalla Myrkkylahti. Takana upouusi biopolttoainelaitos

Kaikki Kaukaalla asuvat tietävät paikan nimeltä Myrkkylahti, minne Kaukas Oy aikoinaan laski kaiken likavetensä takavuosina. Paikka oli aikoinaan luonnonlahti, minkä Kaukas Oy patosi aikoinaan likavesien säilömispaikaksi. Sinänsä edistyksellistä toimintaa aikana, jolloin muut laskivat kaiken suoraan Saimaaseen tai johonkin muuhun vesistöön. Omina nuoruusvuosinani Myrkkylahden ympäristö näytti kuolleelta kuunmaisemalta, koska yksikään puu ei vihertänyt altaan ympäristössä.

Myöhemmin yritys hankki paikalle isot hapetinpropellit, mitkä ovat vatkanneet vettä vuosikymmenet yötä päivää. Sillä onkin ollut iso merkitys, koska nykyisin alueen ympäristö vihertää ja muunkin maisemoinnin takia itse Myrkkylahtea ei meinaa saada enää edes valokuvatuksi. Onneksi sain jotenkin viime vuoden aikana ikuistettua paikan ennen kuin se katoaa kokonaan.
Myrkkylahden ympäristö vihertää nykyisin

Nykyisin UPM Kymmene konserniin kuuluvat Kaukaan tehtaat ovat vastuullisia ympäristöasioista huolehtiva yksikkö. Parikymmentä vuotta takaperin tehdasalueelle rakennettiin uudet vedenpuhdistuslaitteistot, joiden vaikutus näkyy kaikkialla eteläisellä Saimaalla liikkuessa. Vesistöt ovat puhtaampia kuin nuoruudessani ja tästä jos mistä ympäristöasioista itsekin kiinnostuneena olen enemmän kuin tyytyväinen! Vilpittömästi toivon, että kaikki suomalaiset yrityksen koosta riippumatta sekä tietenkin yksityishenkilötkin muistaisivat huolehtia omista jätteistään vastuullisesti.

Vastuunkantaminen on meidän kaikkien tehtävä, emmekä voi siirtää ongelmaa jälkeläisillemme. Siksi UPM Kymmene lähti takavuosina kehittämään puupohjaista biodieseliä ja rakensi Suomen ensimmäisen laitoksen Lappeenrantaan Kaukaan tehdasalueelle. Tämä nykyaikainen puhdasta ja ennenkaikkea uusisutuvaa energiaa tuottava laitos on edelläkävijä alallaan. Hienoa, että Lappeenranta ja Kaukas ovat siinä voimallisesti mukana. Laitoksen sijainti Myrkkylähden takana ei ehkä ole paras mahdollinen, mutta kenties joskus keksitään uusia menetelmiä teolliseenprosessiin, jolloin jätteen määrä putoasi nollaan... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita