Joka päivä tulee työmatkalla ajettua pitkin kuutostietä Joutsenosta Lappeenrantaan ja takaisin. Mitä pidemmälle talvi on edennyt ja kevät alkaa olla kohta jo ovella, niin ajatukset siirtyvät kohti tulevia kuvausreissuja. Melkoinen tuntimäärä on tullut upotettua kohteiden etsimiseen ja niiden tietojen selvittämiseen. Alkaisi olla kohta jo aika päästä tien päälle kuvaamaan lumen alta paljastuvia muistomerkkejä!
Tänä vuonna kohdealue onkin melkoisen laaja, koska nyt se kattaa Kymijoen ja Pietarin välisen alueen, joten mielenkiintoisia reissuja ja kohteita on taas odottamassa löytäjäänsä. Valitettavasti Laatokan pohjoispuolinen alue on jäämässä tänä vuonna vähemmälle kuvaukselle, mutta senkin aika tulee vielä. Isoimpana ongelmana on blogin assistentti Pirhosen solisluu, mikä estää moottoripyöräilyn, joten pitää odotella sen kuntoutumista vielä. Kaikkea se iso mies menee tekemäänkin naisia katsellessaan.....oliko se nyt ihan pakko heittäytyä prätkällä kyljelleen?
Haminan raatihuone vuodelta 1798 |
Joka tapauksessa uusina "aluevaltauksina" blogiin liittyvät Iitin, Pyhtään ja Kotkan kunnat. Kevään ensimmäiset reissut suuntautuvat noille alueille. Kunhan kevät etenee ja Venäjän tiestöt kuivuvat, niin silloin retket Karjalan kannakselle alkavat. Loppukesästä olisi sitten tarkoitus kuvata taas Suomen puolella kohteita, mitkä jäivät alkukeväästä kuvaamatta. Tiedossa on siis taas reilusti kurvailua pitkin itäistä Suomea ja lukuisia tankkausreissuja Venäjän maalle. Jollain se köyhän kulkijan pitää pienentää menoja...
Perinteiseen tapaamme, emme ole paljon reittejä etukäteen suunnitelleet, emmekä suunnittele, koska silloin yllätyksellisyys tästä hommasta katoaisi. Luvassa on kuitenkin ihan hemmetin paljon muistomerkkejä, luolia, kirkkoja ja hautausmaita. Nuohan ovat perinteisiä kohteitamme olleet alusta lähtien. Toki mukaan pyritään saamaan jotain uuttakin! Mitä se sitten on, niin se on yllätys vielä meillekin....
Koska edellisiltäkin reissuilta on vielä reilut parisataa kohdetta esittelemättä, niin kyllähän näin pitkän alkuinfon jälkeen pitää jotain laittaa jakoon teillekin. Siirrytäänpä Haminaan ja sen todelliseen keskipisteeseen, raatihuoneelle. Se todellakin sijaitsee keskipisteessä, koska Haminan kaupunkihan on tunnettu ympyränmuotoisesta asemakaavastaan, minkä keskipisteenä on raatihuone.
Raatihuone rakennettiin jo vuonna 1798, mutta aivan alkuperäisessä muodossaan se ei ole, koska pariin kertaan Haminassa riehuneet tulipalot ovat aiheuttaneet mittavia vahinkoja kiinteistölle, mikä oli aluksi barokkityylinen. Tuo aikakausi ei enää rakennuksessa näy, vaan se katosi vuoden 1821 tulipalossa. Samaisessa palossa tuhoutuivat kaikki? kirkkorakennuksetkin, joten oli ymmärrettävissä, jotta rakennus luovutettiin aluksi ruotsalaiselle seurakunnalle ja sen jälkeen ortodoksien käyttöön.
Tähän aikaan sisältyy myös torniin kohdistuneet isot muutokset muutenkin kuin käyttötarkoituksen muuttumisen vuoksi. Torni muuttui huipun osalta eniten, koska pitihän sinne saada kirkonkellot paukuttamaan ilosanomaa jumalanpalveluksien alkamisen kunniaksi.
Vuonna 1837 kirkollinen toiminta loppui ja oikeastaan loppui kaikki muukin, koska vuoden 1840 tulipalo tuhosi taas raatihuonetta. Rakennuksen korjaaminen alkoi kohtapuoliin Engelin piirustusten mukaan ja tuolloin se sai nykyisen kaltaisen ulkomuotonsa, jolloin lopullisesti barokkityylinen rakennus muuttui nykyisen kaltaiseksi empiretyylisuunnan edustajaksi. Tuolloin mm. torni rakennettiin uudelleen ja se muuttui nelikerroksiseksi sekä vaaleankeltaiseksi koristeellisuutta unohtamatta.
Nykyisin raatikuoneella sijaitsee kaupungin virastoja sekä kahvila, joka sattui olemaan suljettuna vieraillessamme paikan päällä. Tämä olisi ollut varmasti hienoa nähdä sisältäkin päin, mutta jääköön toiseen kertaan....
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita