sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Terijoki / Raymonde Dienin patsas


Eilinen ilta meni totaalisen pilalle SaiPan takia. Nyt minäkin uskon, että vain ihme voi tuoda meille mitalin tänä keväänä. Niemisen Jani ei vaan riitä mitaliin asti ja muukin porukka pelaa kuin kanalauma. Yhtä jonninjoutavaa pyörimistä nurkissa ja kaikkialla muualla kuin sota-alueella maalin edessä. Ehkä he tarvitsisivat jonkun näyttämään mallia, kuinka ollaan valmiita uhraamaan kaikki itselleen tärkeäksi koetun asian eteen. Ottaisivat vaikkapa mallia Raymonde Dienista, joka on saanut oman patsaan uhrautumisestaan, tarkemmin sanottuna jopa kaksi patsasta.
Raymonde Dienin patsas

Aluksi aion kuitenkin oikaista netissä esiintyvän virheen tästä patsaasta, johon olen törmännyt ainakin kahteen kertaan. Valitettavasti löysin ainoastaan toisen linkin nyt, kun se olisi pitänyt. Kyseessä on virhetulkinta siitä, että tämä patsaassa oleva tyttö olisi suomalainen, joka olisi avustanut puna-armeijaa valloittamaan Terijoen. Sitä en kiistä, etteikö kyseinen tapahtuma ole voinut sattua, mutta tähän patsaaseen se ei liity mitenkään. Väärä tulkinta löytyy täältä oikein valokuvan kera. Ilmeisesti reissussa on ollut asiansa huonosti tunteva opas?
Ranskalaista naiskauneutta Terijoella

Kyseinen nainen patsaan objektina on ranskatar Raymonde Dien, josta tuli kansainvälinen kuuluisuus 23.2.1950, Saint-Pierre des Corps asemalla, Tours'n kaupungin lähellä Ranskassa. Tuolloin Ranska soti Indokiinassa omissa siirtomaissaan ja oli lähettämässä lisää sotilaita ja panssareita sekä muuta kalustoa Vietnamiin. Estääkseen tämän Raymonde heittäytyi junan eteen esimerkiksi muille ranskalaisille sotaa vastustaville kommunisteille. Kiskoille makaamaan löytyi naisia lisääkin ja niin junan matka pysähtyi naisten huutaessa kiskoilla sodanvastaisia ja Vietnamia tukevia iskulauseita. No, vankilaanhan Dien tempauksestaan joutui, mutta samalla hän saavutti kansainvälistä kuuluisuutta teostaan.
Infoa patsaan jalustassa

Kesäkuussa 1950 hänet tuomittiin vuodeksi vankilaan, mutta pian hänet vapautettiin, koska hän oli tullut nuorison sankariksi ja ilmeisesti pelättiin hänen vankilassaolonsa aiheuttavan lisää mellakoita. Ainakin Neuvostoliitossa hänen tekonsa huomioitiin ja hänelle päätettiin tehdä patsas Moskovaan. Kuvanveistäjä C.I.Diveevo ja arkkitehti Kirhoglani valmistivat patsaan, joka sijoitettiin Moskovan voiton puistoon vuonna 1953. Hyvin pian tästä tunnetusta patsaasta päätettiin ottaa kopio ja se sijoitettiin Terijoen keskustasta pari kilometriä itään tien varteen. Siellähän tuo on vieläkin osoittamassa kunnioitusta Raymondan uhrivalmiudelle...
Lisää infoa, jos jotain kiinnostaa?
Täältä löytyy lisää tietoa aiheesta, jos jotakuta sattuisi kiinnostamaan? Lisää voit lukea täältä, jos satut osaamaan ranskan kieltä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita