Kesällä 2016 Willimies punkkaili vajaan viikon päivät Kuokkalassa(nykyään Repino) hotelli Baltietsissa Williladyn kera. Kokemuksena hotellin pihaan saapuminen oli sitä luokkaa, että Willilady halusi välittömästi palata kotiin, koska hotelli näytti ulospäin järkyttävältä. Olihan se toki noinkin, mutta onneksi sisätilat nyt sentään olivat siedettävät. Täältä reissumme suuntautuivat eri puolille aina Pietaria myöten, missä minut ryöstettiin metrossa kuin pahainen koulupoika. Vieläkin korpeaa....
Alue oli upea hiekkarantoineen ja rantaravintoloineen, mutta alueelta löytyy myös mielenkiintoisia kohteita, jotka liittyvät alueen nykyisen nimen antaneeseen henkilöön taidemaalari Ilja Repiniin. Sen verran kiireinen tuo meidän aikataulumme kuitenkin oli, ettemme käyneet taiteilijan omassa kodissa Villa Penatyssa sisällä. Paikkahan on alkuperäisen sodissa tuhoutuneen rakennuksen kopio, joka avattiin museona vuonn 1962. Laiskuutemme on toki jäänyt kyllä näin jälkikäteen kismittämään.
Ilja Repinin patsas Repinossa, entisessä Kuokkalassa |
Entisessä Kuokkalassa asusteli paljon venäläisiä aatelisia ja muita varakkaita henkilöitä ennen Suomen itsenäistymistä. Valtaosa heistä katosi Venäjän myrskyissä vallankumousvuosina ja monet jatkoivat matkaansa emigrantteina eri puolille maailmaa. Eräs henkilö kuitenkin päätti jäädä asumaan Kuokkalaan omalle huvilalleen. Hän oli kuuluisa taidemaalari Ilja Repin, jonka elämänvaiheista voitte lukaista täältä. Itse kerron hänestä paljon lyhyemmin.
Repin syntyi 1844 perheeseen, jolla oli kasakkatausta. Jo nuorena hänen lahjakkuutensa havaittiin ja hän alkoi luoda kirkkotaidetta. Lopulta hän siirtyi Pietariin opiskelemaan 1863 ja teki henkensä pitimiksi kaikenlaisia töitä. Hänestä kehittyi tunnettu muotokuvamaalari, millä hän elätti itsensä. Vuodet 1876-1882 hän asui apurahan turvin Pariisissa ja lopulta asettui perheineen Moskovaan, kunnes edessä oli muutto pääkallopaikalle Pietariin.
Patsaan tai paremminkin rintakuvan ympäristö on hoidettu |
Teoksissaan Repin käsitteli yhteiskunnallisia aiheita, joista ehkä suomalaisissakin koulukirjoissa esiintynyt kuva Volgan lauttureista lienee meille kaikkein tutuin. Yhteys suomalaisiin ja Suomeen vahvistuikin vielä aikojen kuluessa, kun edessä oli hänen elämänsä viimeisin muutto. Repin osti naisystävänsä Natalia Nordmanin kanssa Kuokkalasta huvilan, mille he antoivat nimen Penaty. Muuttovuosi oli 1899. Täällä pariskunta asuikin koko loppuelämänsä.
Suomen vuosinaan repin harjoitti maalaustyötä, kirjoitti elämäntarinansa kirjaksi ja tapasi kulttuuriväkeä niin Venäjältä kuin Suomestakin. Huomionosoituksia hän sai osakseen kulttuuripiireiltä, kuten Suomen taiteilijaseuran kunniajäsenyyden 1914.
Ilja Repin |
Maiden välisen rajan sulkeutuminen Suomen itsenäistymisen jälkeen asetti omat haasteet. Vaikka Repiniä kosiskeltiin jatkuvasti palaamaan Venäjälle, koska hänen taiteensa oli bolsevikkien mieleen, niin hän kieltäytyi joka kerta paluusta vaikka hänelle tarjottiin huimaavia summia hänen taloudelliseen ahdinkoonsa. Hän jäi kuitenkin Kuokkalaan ja kuoli 29.9.1930 omassa huvilassaan Villa Penatyssa, minne hänet myös haudattiin. Itse huvila tuhoutui viime sodissa täydellisesti, mutta se rakennettiin uudelleen ja avattiin yleisölle 1962. Valitettavasti aikani ei tällä kertaa riittänyt käydä museossa.
Patsasta vastapäätä on ravintola Stroganoff |
Minun oli vaikea löytää alueelta parkkipaikkaa omalle Chryslerille.... |
Hienon kunnianosoituksen tämä taiteilija sai Neuvostoliitolta 1948, jolloin entinen Kuokkala nimettiin uudelleen Repinoksi. Kaiken lisäksi ovat pykänneet patsaankin päätien varren puistikkoon. Kuinkahan Repin itse suhtautuisi tähän?
Päivitys 21.10.2017
Tutkailin ihan muista syistä tänään Etelä-Karjalan maakuntamuseon sivustoja ja löysin aivan hemmetin hienon Ilja Repin sivuston. Olisinpa löytänyt sen aikaisemmin.... Lisäksi laitan tähän alle vielä kuvan Repinin Penatyhuvilan edustalta, vaikka emme sisällä Penatyssa käyneetkään. En vaan löytänyt kuvia julkaisuhetkellä....
Päivitys 21.10.2017
Tutkailin ihan muista syistä tänään Etelä-Karjalan maakuntamuseon sivustoja ja löysin aivan hemmetin hienon Ilja Repin sivuston. Olisinpa löytänyt sen aikaisemmin.... Lisäksi laitan tähän alle vielä kuvan Repinin Penatyhuvilan edustalta, vaikka emme sisällä Penatyssa käyneetkään. En vaan löytänyt kuvia julkaisuhetkellä....
Sisäänkäyntiä valvoo Ilja Repin itse |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita