maanantai 2. lokakuuta 2017

Viipuri / Preobrazenskin katedraali

Preobrazenskin katedraali tai Kristuksen kirkastumisen katedraali. Rakkaalla kirkolla on monta nimeä, mutta komeahan tuo  nimistään huolimatta. Se rakennettiin Viipurin ortodoksisen seurakunnan pääkirkoksi ja toimi myöhemmin Viipurin hiippakunnan pääkirkkona eli katedraalina. Omalla tavallaan sen historia on mielenkiintoinen ja kaikki alkoi vuonna vuonna 1710, jolloin Venäjä valloitti Viipurin ruotsalaisilta.
Kirkko rakennettiin Katariina Suuren määräyksestä

Tuolloin Viipurissa ja sen ympäristössä ei ollut ortodoksisia kirkkoja, vaan lähin oli Raudussa, Sakkolan pogostassa. Niinpä sellainen piti saada kaupunkiin. Pietari Suuri antoi kaupunkilaisten valita rakennukset, joita he tarvitsivat omiin tarkoituksiinsa. Tällöin he luopuivat 1400-luvulla rakennetusta kivikirkostaan, minkä ylläpitämiseen ei ollut varoja. KIrkko remontoitiin tsaarin toimesta ja se otettiin ortodoksien pääkirkoksi ja vihittiin neitsyt Marian syntymän muistolle. Tämän kirkon rauniot ovat vieläkin pystyssä, mutta se on kokenut kovia vuosisatojen kuluessa. 

Onnenpotku viipurilaisille ortodokseille oli keisarinna Katariina Suuren visiitti Viipuriin. Hän antoi määräyksen rakentaa uusi kirkko Viipurin uudelle keskusaukiolle. Tänne nousi arkkitehti Lvovin piirustusten mukaan vuosina 1787-1789 uusi tiilinen ja ulkokuoresta rapattu kirkko Johann Brockmannin valvoessa töitä. 

Aluksi kirkko oli pieni ja käytti kellotornina vanhan kirkon kellotornia. Viipurissa 1793 riehunut tulipalo kuitenkin vahingoitti kellotornia ja kirkko sai uuden kirkon läheisyyteen. Samalla kirkkoa laajennettiin, jolloin kellotorni tuli osaksi kirkkoa. Nämä muutokset johtivat siihen, että kirkon alkuperäinen muoto alkoi kadota.
Kellotorni ei kuulunut alkuperäisiin piirustuksiin

Vuosisadat ovat vaatineet veronsa ja kirkkoa on remontoitu sekä muutettu ulkopuolelta myöhemminkin, mutta vuosien 1888-1889 muutostöiden jälkeen kirkko on säilyttänyt ulkomuotonsa ennallaan. Toki kirkkoa on modernisoitu sen jälkeenkin, koska sinne asennettiin myös lämmitys, jotta kirkkokansalla olisi mukavampi seisoa sisällä kirkonmenoja suorittamassa. 

Sotavuodet olivat armeliaat Preobrazenskin katedraalille, eikä kirkko kärsinyt suuria vahinkoja. Kirkon irtaimisto tuotiin myös ennen talvisodan päättänyttä rauhantekoa Suomeen. Isoimmat esineet jäivät kuitenkin paikalleen ja ne katosivat välirauhan aikana samoin kuin kirkonkellotkin. Suomalaisten palatessa 1941 takaisin Viipuriin, kirkko löytyi tyhjennettynä mutta lähes ehjänä. Niinpä sitä remontoitiin vuosina 1942-1943, mutta ilo jäi lyhytaikaiseksi, koska jo seuraavana vuonna alue piti luovuttaa uudelleen Neuvostoliitolle.
Onhan se komea

Sotien jälkeen kirkko oli toisenlaisessa käytössä, mutta 1970-luvulla se kunnostettiin jälleen kirkoksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita