keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Lempaala / Lempaalan kirkko*

Tänään jatkamme samalla kukkulalla, missä sijaitsee edelliskerralla julkaisemamme suomalaisen JR1 muistomerkki. Tällä samaisella Lempaalan Pappilanniemellä sijaitsi aikoinaan Inkerin ensimmäinen evankelis-luterilainen seurakunta ja pitäähän seurakunnalla olla oma kirkkokin. Seurakunta perustettiin vuonna 1611, joten ensimmäinen kirkko lienee rakennettu vuosien 1611-1615 välisenä aikana. Tästä en löytänyt kummempia tietoja, mutta viimeisin alueella sijainnut luterilainen kirkko oli valmistunut vuonna 1764.
Lempaalan kirkon muistomerkki oli kaseikon keskellä

Kirkkoa ei kuitenkaan enää ole, koska inkeriläiset karkoitettiin Lempaalasta vuosien 1935-1936 aikana. Monelle poistuminen Lempaalasta jäikin viimeiseksi toimenpiteeksi, koska Stalinin vainojen aikana inkeriläiset uskontokunnasta riippumatta eivät epäluotettavina olleet Stalinin suosiossa. Matka oli täynnä kärsimystä ja paluuta Lempaalaan ei ollut.
Joku on tuonut kukkia ja ristin poikkupuussa roikkui kulkunen

Muistolaatta

Miksi suotta palatakaan, koska vainot iskivät myös Lempaalan asukkaiden lisäksi Lempaalan kirkkoon. Se tuhottiin bolsevikkien toimesta 1937 ja siitä jäi jäljelle ainoastaan katolla ollut risti. Kuinka tämä risti pelastui nykypäiviin on jäänyt minulle arvoitukseksi. Osumia se on ainakin saanut, koska siinä on useampiakin luodinreikiä. Milloin ne ovat siihen ilmestyneet, on myöskin salaisuus.
Lempaalan kirkonmäelle nousevat portaat sentään löytyivät

Yleisnäkymä kirkonmäelle. Kirkko vasemmalla ja veljeshauta edessä

Muistomerkki entisen Lempaalan kirkon paikalle on tosin pystytetty, mihin on liitetty vanha luterilaisen kirkon katolla ollut risti. Muistolaatta betonisessa jalustassa kertoo oleellisen, mutta sitä en tiedä, kuka tämän muistomerkin kadonneelle kirkolle on pystyttänyt? Lieneekö asialla ollut Toksovan luterilainen seurakunta, joka on ylläpitänyt pientä kappelia Maaselän kylässä vuodesta 2001 lähtien? Muistomerkki tosin on paljastettu 10.8.1996.
Bolsevikkien veljeshauta

Nimetkin selvinnevät, jos jotakuta kiinnostaa

Veljeshauta oli jopa aidattu

Alue oli paikalla käydessämme aivan hemmetin korkeaa kasvia täynnä ja siellä olisikin raivaussahamiehille töitä. Minulta meinasi jäädä huomaamatta alueella oleva toinen muistomerkki, joka kertoo alueelle haudatuista bolsevikeista. Jossain oli maininta kyseessä olevan paikallisten bolsevikkien veljeshauta, mutta kun en tiedä niin en tiedä. Ehkä taas joku lukijoistamme tietäisi minua paremmin... 

Kun poistuimme tältä paikalta, niin lupasin Williladylle lounaan ja kylmää juotavaa. Kuinka sitten kävikään? Siitä lisää ensi kerralla...

Päivitys 23.2.2018
Pirhosen Ilkka käänsi tuon veljeshaudan muistomerkin tekstin, jonka liitän tähän alapuolelle

Kuollut taistelussa neuvostovallan puolesta 1919

Valgonen Ivan piirin tsekistineuvoston johtokunnan jäsen
Tsugov Feodor, tsekisti
Käppi Gustav, paikallisen maatalouskommuunin puheenjohtaja
Käppi Ivan, Lembolovon (suom. Lempäälän) kylän kyläneuvoston puheenjohtaja. Köyhäinhuoltokomitean puheenjohtaja.
Saveljev Feodor, piirineuvoston maankäyttöosaston johtaja
Hänen poikansa Pavel, puna-armeijalainen
Jauhopää Stepan, Muratovon kyläneuvoston puheenjohtaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita