tiistai 2. tammikuuta 2018

Lempaala / JR1 muistomerkki

Viime suvena pahimpana hellepäivänä teimme Williladyn kanssa retken Karjalan kannakselle, joka suuntautui aina entisen Suomen rajan tuolle puolen Inkerin maahan. No Inkeriä ei sinänsä enää ole, koska Stalinin vainojen aikaan 1930-luvulla alue puhdistettiin melko täysin inkeriläisistä.  Sieltä kuitenkin löytyy vielä muutama muistomerkki noilta ajoilta ja niitä lähdimme etsimään yhdessä.
Kohteelle olisi päässyt autolla perille asti, mutta me kävelimme...

Starttimme tapahtui aikaisin aamusella ja suuntasimme suoraan Svetogorskin rajanylityspaikalle. Rajan läpi päästyämme köröttelimme Viipuria kohti, kunnes käännyimme isolle Pietariin johtavalle maantielle, joka tunnetaan myös "Kuoleman maantienä". Mistä lie saanut nimensä? Tätä tietä jatkoimme aina Ogonkiin saakka, mistä käännyimme pohjoiseen menevälle tielle, jota pitkin jatkoimme aina entiseen Lempaalaan, tarkemmin sen Pappilanniemelle, jossa oli jatkosodan aikana joukkojemme etulinja.
Kirkonmäelle pääsi ihan portaita pitkin

Tänne Lempaalaan raivasi tien Jalkaväkirykmentti 1, joka otti myös vastatakseen alueen puolustuksesta vuodesta 1941 - 1943. Alue oli haastava etulinjakohde ja sitä kunnioittaakseen JR1 perinnekilta on pystyttänyt paikalle muistoksi kiveen kiinnitetyn muistolaatan 7.9.2005 entisen Lempaalan kirkon kirkkomäelle. Paikalle oli helppo päästä koska edellisellä viikolla joku oli käynyt raivaamassa muistomerkin ympäristön puhtaaksi, joten tämä ei vaatinut meiltä sen kummempia kommervenkkeja. Löytyisipä kaikki muutkin kohteet yhtä helposti....
Portaiden yläpäästä löytyi JR1 muistomerkki

Muistolaatta ja seppele edellisviikolta
Lisää muistomerkin paljastustilaisuudesta voit lukea artikkelista, joka on julkaistu Sotaveteraanilehdessä 5 / 2005

1 kommentti:

  1. En ole suomalainen vallitettavasti mutta haluaisin kertoa, että minä hoidan tällä paikalla. Joka viiko minä laitan tuoreita kukkia tänne. Haluaisin lähettää kuvan mutta en tiedä miten.

    Hello! Just to let you know that despite coronavirus crisis this memorial place is under my permanent care. Fresh flowers are there every week. I am not suomalainen but I love Suomi very much and pay huge respect to Finnish war heroes. Opiskelen suomea mutta en puhu nopeasti vielä.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita