tiistai 9. tammikuuta 2018

Kronstadt / Pyhän Nikolain laivastokatedraali

Viime kesänä kävimme Williladyn ja tuttavapariskunnan kanssa Pietarhovissa, minkä esittely on tulossa myöhemmin. Paluumatkalla kävimme Kronstadtissa, joka oli meille kaikille ensimmäinen kerta. Kaupunkihan on ollut suljettu kaupunki aina 1990-luvun loppupuolelle. Periaatteessahan Kronstadt tai suomalaisittain Retusaari on ollut linnoitettu kaupunki Pietarin suojana jo vuosisatoja. Tietynlainen sotaisuus ja etenkin laivaston läsnäolo näkyy vieläkin kaikkialla. 
Pyhän Nikolain kirkko takaa

Etelänpuolen sivusta

Pääsisäänkäynti

Vitivalkoinen ja helkatin komia

Kronstadtin linnoitus joiti tehtävänsä suuressa Pohjan sodassa ja Oolannin sodassa eikä kärsinyt vaurioita. Molemmissa maailmansodissa se hoiti tehtävänsä ja turvasi Pietarin turvallisuutta mereltä tulevia hyökkäyksiä vastaan. Lisäksi Kronstadtin matruusit olivat merkittävässä osassa Venäjän vallankumouksessa 1917, kunnes kääntyivät bolsevikkeja vastaan ja pakenivat jäitä pitkin Suomeen. Itsekin tunnen kaksi henkilöä, joiden jälkeläiset ovat näitä Kronstadtista paenneita. Eikä unohtaa sovi kesällä 1919 Suomen Koivistolta toimineita brittejä, jotka pommittivat Kronstadtia. Linnoitus on siis ollut monessa mukana.
Ulkokuori on koristeellinen

Suuri kupoli näkyy kauas 

Tehtäisiinpä tällaisia vieläkin

Koristeellisuutta kaikkialla

Kultaukset sopivat kupoleihin


Yksi sisäämkäynneistä on suljettu komealla portilla

Kirkko on muurattu tiilistä

Nykyisin Suomenlahden ylitse pääsee patotietä pitkin ja se helpottaa Kronstadtissa käyntiä. Ajoreitti Suomesta on helppo, joten miksipä ette kävisi itse paikan päällä, kuten mekin kävimme? Vaan siirrytäänpä pikkuhiljaa asiaan ja esitellään kaupungin komein kirkko, joka tunnetaan merimieskirkkona tai viralliselta nimeltään Pyhän Nikolain laivastokatedraalina. On meinaan upea...
kupoli on melko koristeellinen sisältäkin

kirkossa oli uusien merisotilaiden siunaus meneillään vierailumme aikana

Kivilattiat ovat myös täynnä koristeellisuutta

ikoneita vaikka muille jaettavaksi

Willilady joutui nöyrtymään ja laittamaan huivin päähänsä



Kirkko oli täynnä ihmisiä

Lienevätkö graniitit Suomesta?

Tämä kirkko rakennettiin Kronstadtiin tähdäten siihen, että se vihitään käyttöön 1913 Romanovien 300-vuotisjuhlallisuuksien osana. Keisari oli tosin jo vuonna 1901 hyväksynyt ajatuksen katedraalista ja sen valmistuminen annettiin yhden Venäjän tuon ajan tunnetuimman arkkitehdin Vasily Kosiakovin tehtäväksi. Tämän jälkeen Kosiakov lähti Istanbuliin ja Kreikkaan tutustumaan bysanttilaiseen kirkkoarkkitehtuuriin. Siksi ei olekaan ihme, että kirkkoa myös pohjoisen Hagia Sofiaksi. Rahakaan ei noussut esteeksi, koska tuon ajan maailman rikkain mies Nikolai II maksoi kirkon omista henkilökohtaisista rahoistaan, joka lienee sama asia kuin valtion kassa!
Kaikki seinät ja katot ovat koristeltuja



Komeat olivat lasimaalauksetkin


Merisotilaita siunataan

Kynttilöitä oli jokapaikassa

Laivojen pienoismalleja oli myös paljon

Pylväät tai niiden päät olivat upeat




Kirkon kattokruunut

Kirkon perustusten rakentamiseen menivät vuodet 1902-1907, jonka jälkeen kirkko nousi omalle paikalleen Ankkuriaukion keskelle. Julkisivun ja sisätilojen koristamiseen meni seuraavar viisi vuotta ja lopulta kirkko oli valmis palvelemaan Kronstadtin merimiesten hengellisiä asioita. Valitettavasti ajat muuttuivat ja kirkon käyttö lopetettiin 1927. Lopuksi se jopa suljettiin vuonna 1929. Siitä alkoivat kirkon surulliset vuodet...
Muistotauluja laivastosta



Sen sisätiloja muutettiin vastaamaan uutta käyttöä. Seuraavien vuosikymmenien aikana kirkkoa käytettiin elokuvateatterina, konserttisalina ja Venäjän laivaston museona. Tänä aikana kirkko rapistui hoidon puutteessa ja välinpitämättömyyden seurauksena. Onneksi kirkkoa aloitettiin restauroimaan 2000-luvun alussa ja ensimmäinen jumalanpalvelus siellä pidettiin jo vuonna 2005. Lopullisesti se valmistui 2013 ja niinpä kirkko vihittiin uudelleen käyttöön 28.5.2013.
Kirkon pihan lyhtypylväistä voisi ottaa mallia


Jonkun amiraalin patsaskin löytyi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita