keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Siestarjoki / Heinäsuova "Shalash"*

Shalash tarkoittaa heinäsuovaa tai risumajaa

Leninin pako Pietarista pieleen menneen heinäkuisen vallankumouksen jälkeen pakotti hänet pysymään piilossa. Aiemmin jo kerroin hänen paenneen junalla Razlivin asemalle Zinovjevin ja Siestarjoen asetehtaan työläisen Jemeljanovin kanssa. Asemalta matka jatkui reilun viiden minuutin verran Jemeljanovin talolle, missä vallankumoukselliset majoittuivat talon pihalla seisovan vajan ylisille. Nykyisin tämä pari päivää pakopaikkana toiminut vaja on lasikatoksessa, mikä kertonee Leninin asemasta vanhassa Neuvostoliitossa. Tuon valtion isän muisto haluttiin arkistoida jälkipolville, mutta kyllähän mittasuhteet ovat meille suomalaisille käsittämättömät.
Bussikatosten rakenteet ovat vähän heikossa hapessa

Iso lakana kertoo meidän siirtyneen ajassa taaksepäin

Monet jutut ovat museoalueella kiellettyjä, vaikka en ihan jokaista kuvaa ymmärtänytkään

Vajan ylisillä he olivat vain pari päivää, kunnes heidät siirrettiin Jemeljanovin toimesta matalan järven taakse kosteikkoalueelle, minne ei tuohon aikaan kulkenut teitä eikä ollut asutustakaan. Tänne Jemeljanov rakensi Leninille ja Zinovjeville heinäsuovan, minne he majoittuivat liki kahdeksi viikoksi. Täällä olikin paljon turvallisempaa kuin Jemeljanovin vajassa, missä oli asutusta lähistöllä. Lisäksi Jemeljanov levitti huhua ostaneensa lehmän suuren perheensä tarpeisiin ja vuokranneensa Razlivjärven itärannalta heinäniityn, minne hän oli palkannut kaksi suomalaista tsuhnaa heinätöihin. Kaikki varmaan arvaavat heinämiesten olleen Lenin ja Zinovjev.
Museon piha-aluetta

Willilady poseeraa graniittisen heinäsuovamonumentin edustalla

Graniittimonumentti on saanut seurakseen suuren ajattelijan jättikokoisen pään

Monumentin kyljessä on kullattua tekstiä: "Paikalle, jossa heinä-elokuussa 1917 risumajassa piileskeli porvarien vainoa maailmanlaajuisen lokakuun vallankumouksen johtaja ja kirjoitti kirjaansa "Valtio ja vallankumous", me tämän tapahtuman muistoksi pystytimme majan graniitista 1927"
Melkoisen massiivinen

Aluksi Lenin huilasi pari päivää, koska olihan hänen lomailunsa keskeytynyt Raivolassa ennen heinäkuun epäonnistunutta vallankumousyritystä. Tähän Jemeljanovin rangoista ja heinistä rakentama heinäsuova olikin mitä parhain paikka kyseiseen tarkoitukseen. Pari päivää myöhemmin Lenin aloitti työt, kirjoittaen sanomalehtiin ja lisäksi erilaisia artikkeleita. Täällä hän myös aloitti Valtio ja vallankumous teoksen kirjoittamisen. Saadakseen aineiston julkaistuksi, hänellä oli käytössään itsensä ja puolueen keskuskomitean välille perustettu yhteys, mitä ylläpitivät luottohenkilöt. Merkittävää roolia esitti Leninin henkivartijaksikin tituleerattu Eino Rahja.
Jemeljanov, Eino Rahja ja Ordzonikidze isoissa kuvissa Shalash-museossa

Lisäksi Leninin luona kävi jatkuvasti öin ja päivin vieraita, kuka tuoden tarpeellisia tavaroita vallankumouksellisten käyttöön ja kuka uutisia tuodakseen ja viedäkseen Leninin käskyjä Pietariin. Monet vallankumoukseen liittyneet henkilöt, ellei heitä ollut pidätetty, kävivät Shalashissa Leniniä tapaamassa. Esimerkiksi Stalinin kerrotaan käyneen paikalla ellei historiaan ole kyseistä episodia lisätty Stalinin pyynnöstä.... Tapa vääristellä historiaa on yleistä Venäjällä, niinpä esimerkiksi Leninin matkassa mukana olleen Zinovjevin osuus on pyritty hävittämään, vaikka ensimmäisissä muistelmissa hänet mainitaankin Leninin luotettavana kumppanina ja keskusteluseurana.
Tällaisessa heinäsuovassa / risumajassa Lenin asusteli liki pari viikkoa

Ei ole häävi mökki ollut Leninillä

Joka vuosi uudelleen rakennettava Shalash on aidattu, etten päässyt testaamaan tarkemmin monenko tähden hotelli tämä olisi?

Yleensä vieraat saapuivat maitse rämpien tulvaveden peittämällä rannalla tai sitten he saapuivat luksuskyydillä Emeljanovin talon takaa veneellä ylittäen Rajajoen tulvavallin pettäessä muodostuneen Razlivinjärven. Yksi vieraista oli Leninin puoluetoveri Ordzonikidze, jolle Lenin kertoi tulleensa käsitykseen, että valta on otettava aseellisen kapinan avulla. Lenin oli päätynyt tuohon ajatukseen ilmeisesti Shalashin heinäsuovassa maatessaan ja tsajua juodessaan. Ajankohdan Lenin arveli olevan kypsä syys-lokakuun vaihteessa. Eipä tuo arvio lopulta paljoa heittänytkään.

Lopulta Leninin piilopaikasta oli pakko luopua, koska alueella alkoi hiippailla väkeä. Ilmeisesti tieto Leninin oleskelusta alueella alkoi levitä? Toki myös sateet ja öiden kylmeneminen vaikuttivat myös päätökseen poistua Shalashista. Lopulta puolueen keskuskomitea päätti siirtää Leninin kauemmaksi Suomeen, samalla kun Zinovjev palaisi Pietariin. Niinpä 23.7.1917 Lenin poistui liki kaksi viikkoa pakopaikkana toimineesta Shalashista - heinäsuovasta. 

Koska paikka oli merkittävä tulevan Venäjän vallankumouksen onnistumisen takia, niin vallankumouksen 10-vuotis huumassa alueelle päätettiin pystyttää graniittinen muistomerkki alkuperäisen risumajan kohdalle. Muistomerkki paljastettiin 15.7.1928 ja sen suunnitteli arkkitehti Aleksandr Ivanovits Gegello. 

Monumentin läheisyydessä sijaitsee museo, joka kertoo oman versionsa Leninin oleskelusta täällä alueella. Valitettavasti opas ei innostunut kierrättämään meitä museossa ja samalla opastaen meitä, mutta tuskinpa olisimme mitään ymmärtäneetkään. Niinpä laitan tähän loppuun kuvia, mitä otin museosta.
Taustaa muistomerkistä

Museo on muodoltaan kaareva

Nämä henkilöt jäivät epäselväksi

Keisariperhekin oli päässyt kuvaan

Mitä lie tarkoittaa

Teksti on minulle hepreaa

Leninin majapaikan rekonstruktio

Lieneekö vene alkuperäinen?

Kiinnostaisi tietää, mitä lukee....


Valtio ja vallankumous kirja sai alkunsa Shalashissa ja löytyi myös lasivitriinistä

Lenin vietti täällä leirielämää

Leninin väärennetyt paperit löytyvät täältäkin...

Päivitys 10.2.2018


Löytyi Youtubevideo tästä mielenkiintoisesta paikasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita