lauantai 1. joulukuuta 2018

Imatra / Harakan sahan teloitusten muistomerkki 1918

Vuoden 1918 sisällissota oli väkivaltainen ja molempiin osapuoliin kohdistui raakuuksia ja julmia teloituksia. Imatran kaupunki oli valkoisten hallussa koko sisällissodan ajan. Paikallinen radikalisoitunut työväestö siirtyi alueille, jotka olivat punaisten hallussa. Etenkin asevelvollisuuskäskyn jälkeen työväestöä siirtyi pois Imatralta. Halu palvella valkoisessa armeijassa ei houkutellut työväestöä. 
Harakansahan teloitusten muistomerkki

Sodan aikana työväestöä ja venäläisiä vainottiin. Heitä, paikallisia ja muualta tulleita, vangittiin ja sijoitettiin työväentaloon, mikä oli muutettu vankilaksi. Kaikkiaan vankeina oli 165 henkilöä, joita kuulusteltiin ja tuomittiin. Parikymmentä sai kuolemantuomion, joista viimeinen tehtiin helluntaiaattona, jolloi ammuttiin kuusi henkilöä. Kuolemantuomion saaneiden joukossa ei liene yhtään paikallista. 
Muistomerkki on aidattu

Kaksitoista teloitettua haudattiin Harakan sahan lautatarhaan, minne Imatran seurakunta hankki haudoille muistolaatat ja penkin vierailijoiden hiljentymistä varten. Nämä kaksitoista uhria ei kuitenkaan ole enää saha-alueella, koska Enso - Gutzeit ja Imatran sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö pyysi vuonna 1960 lupaa vainajien siirtämistä varten uuden saharakennuksen tarvitseman tilan takia. Lupa lääninhallitukselta saatiin 1961 ja niinpä vainajat siirrettiin Tainionkosken hautausmaalle. Samassa yhteydessä Mikkelin hiippakunnan piispa Osmo Alaja siunasi vainajat.
Muistomerkin karu teksti...edes hauta ei ole pyhä!

Harakan sahan alueella on kuitenkin jäljellä muistomerkki alkuperäisellä teloituspaikalla. Koska se on pystytetty ja milloin, on itselleni tuntemattomia asioita. Onneksi sentään eräs tehtaantyömies kävi pyynnöstäni kuvaamassa kohteen. Ette varmaan ylläty, että hän haluaa pysyä nimettömänä? Willimies lupasi kunnioittaa tät asiaa ja jättää nimen mainitsematta. En sitä enää ehkä muistaisikaan..... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita