tiistai 5. maaliskuuta 2019

Salmi / Mantsinsaaren kirkko

Tällä kertaa siirrymme Suomenlahden saarelta Laatokalle, missä sijaitsee Mantsinsaari. Tänne en keksinyt keinoa päästä, joten kyselin kuvia Mantsinsaari seuralta ja ilokseni sain Pössin Karilta pari kuvaa saarella sijainneen kirkon paikalle pystytetystä muistomerkistä. Pakko taas muistaa kiittää Karia tästä teosta, koska muuten muistomerkki olisi takuulla jäänyt blogissani esittelemättä. 
Mantsinsaaren kirkon paikka. Etualalla venäläinen ja takana suomalainen muistomerkki (Kuva Kari Pössi)

Nykyisin paikalla ei ole enää ortodoksikirkkoa, koska se tuhoutui 21.1.1940 venäläisten tykkitulen seurauksena. Nykyisin paikalla seisoo niin suomalaisten vuonna 2004 pystyttämä muistomerkki, kuin venäläinenkin. 
Suomalainen muistomerkki. Teksti kertoo: Tällä paikalla on sijainnut Mantsinsaaren vuonna 1879 rakennettu Kristuksen kunnioitettavan ja eläväksitekevän ristin ylentämisen muistolle pyhitetty kirkko. Mantsinsaari seura ry. ( Kuva Kari Pössi)

Koska Mantsinsaari seura on dokumentoinut kirkon historian paremmin kuin minä ikinä pystyisin, niin suosittelen että käytte tästä linkistä lukemassa kirkon mielenkiintoisen historian. Matkalla on ollut monta käännettä ja ilman yhteisöllisyyttä se ei olisi koskaan kohonnut torneineen Mantsinsaarelle. Ihailtavaa toimintaa, joka valitettavasti meiltä nykyihmisiltä tuntuu olevan hukassa... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita