keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Viipuri / Valkoisten muistomerkki 1918

Viipuri oli kaupunki, mihin sisällissota osa kipeästi. Sotasurmasivuston mukaan yli 1100 viipurilaista menetti henkensä sodan aikana ja heistä on merkitty tietokantaan 138 valkoisen osapuolen edustajana. Niinpä nopeasti sodan päättymisen jälkeen alkoi sankarivainajien hautajaiset ja heille pystytettiin muistomerkkejä Ristimäelle, joka on nykyisin tuhoutunut kokonaan. Osa vainajista haudattiin tuomiokirkon edustalle, mutta jo tammikuussa 1918 oli haudattu yksi kaatunut ja neljä murhattua Sorvalin ruotsalaiselle hautausmaalle.
Valkoisten muistomerkki Sorvalissa 

Muistomerkki on vielä tunnistettavissa

Sorvalin hautausmaan joukkohaudasta Viipurin kaupunginvaltuustolla ei ollut tuolloin tietoa ja niinpä muistomerkin suunnittelu meni eri kaavalla. Tekijäksi valittiin arkkitehti Paatela, joka suuunnitteli karkeista kivenlohkareista kuution muotoisen alustan, minkä päälle sijoitettiin pienempi kuutio, joka oli hiottu tasaiseksi. Tämän päällä oli vielä pyramidimaiseksi hiottu kivi, jonka päälle tuli vielä kivipallo ristin kera.

Muistomerkin edustalla on kivillä rajattu hauta-alue lehtien alla

Nyt jo kadonneeseen yläosaan oli kaiverrettu teksti: "Suomen puolesta kävi kuoloon kukkeat urhot, henki se säilyvä on nuorten sankarien" ja lisäksi nimet Arthur Jarl Ragnar Illukka, Fredrik Torsten Åberg, Onni Edward Naukkarinen ja Julius Hedman. 
Sorvali huokuu katoamassa olevaa historiaa

Hautamuistomerkkejä on vielä jonkin verran valkoisten muistomerkin läheisyydessä

Nykyisin tämä 1921 paljastettu muistomerkki on kokenut kovia, mutta on vielä tunnistettavissa Sorvalin hautausmaalla Viipurissa. Ainakin itse löysin paikan päälle melkoisen helposti....  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita