maanantai 26. elokuuta 2019

Pyhäjärvi Vpl. / 1918 Sankaripatsas

Pyhäjärven kirkon välittömässä läheisyydestä löytyi seuraava kohteemme. Kyseessä on vuoden 1918 sisällissodan sankaripatsas, jonka alapuolelle on tietojen mukaan haudattu 17 henkilöä, joista yksi ei olisi pyhäjärveläinen. Vainajat haudattiin paikalle helmi- ja toukokuun välisenä aikana 1918. 
1918 Sankaripatsas on aivan kirkon aidan vieressä

Melko nopeasti sodan päättymisen jälkeen, heräsi Pyhäjärvellä kuten muuallakin Suomessa ajatus kunnioittaa vainajia muistomerkillä. Paikallinen Suojeluskunta otti asian hoitaakseen ja mielellään pikaisesti. Tarkoitus oli päästä pitämään juhlallisuuksia jo heinäkuussa 1919, mutta toimitusvaikeuksien takia juhlat toteutuivat vasta lokakuussa 1919.
Keskiosan nurkissa on pienet miespatsaat



Muistomerkki on ainutlaatuinen Suomessa ja sen tekemisestä vastasi hämeenlinnalainen V.Keinäsen Kiviveistämö. Patsaan suunnittelivat veistämön taiteilijat Urho Heinänen ja Wila Martin. Komeahan tuo on, mutta verratessani toukokuussa 2019 patsasta vanhaan valokuvaan, niin sitä on muokattu. Ilmeisesti se on venäläisten toimesta purettu joskus ja kasattu uudelleen tai sitten osia siitä on korvattu uusilla kivillä. Etenkin jalusta ja patsaan "hattu" ovat kokeneet muutoksia.







Patsaan keskiosassa on kiillotettua graniittia, mihin on kaiverrettu kaatuneiden nimiä, mutta osa niistä tuhoutunut suomalaisten sytyttämän kirkon tulipalossa 1940. Tekstiosat ovat vähän vaikeasti luettavia valokuvista, mutta paikan päällä ne olivat selkeitä. Arvatkaapa, oliko tällä reissulla mukana liitua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita