torstai 29. elokuuta 2019

Viipuri / Juho ja Maria Lallukan muistomerkki

Jees, taas oltiin Poutiaisen Matin kanssa reissussa. Käkisalmen lisäksi, missä muuten kävimme linnassakin vierailulla, lupasin kesäaikana käyttää Matin Viipurissakin ja esittää jotain ammattiopasta. Niinpä vierailimme Viipurin linnassa, Sotamuseossa ja Vimoksen rautakaupassa, Karuselliä unohtamatta. Olihan tuo minulle vähän tylsä päivä, koska ihmeemmin uutta ei kohdalleni osunut, mutta jotain sentään....Vierailimme näet ihan ensimmäiseksi hoitamassa yhden kuvauskohteen alta pois. Enhän minä kaiketi enää mihinkään lähde ilman jotain blogiin liittyvää kuvaamista!
Juho ja Maria lallukan muistomerkki

Niinpä sitten mennään samalla kaavalla kuin eilen, josta ollaan siirrytty ajallisesti pari viikkoa eteenpäin. Heinäkuun helteillä menimme Viipuriin ja ensimmäinen paikkamme oli Viipurin Ristimäen Rauhalan hautausmaa, minne kesäkuun alkupäivinä paljastettiin Juho ja Maria Lallukan muistomerkki. Tämä on sinänsä koominen tilanne, koska heidän alkuperäinen hautamuistomerkkinsä siirrettiin Viipurin Ristimäen hautausmaalta turvaan kotikaupunkiini Lappeenrantaan 1980-luvulla ja nyt he saivat uuden muistomerkin Viipuriin. Jutun tästä alkuperäisestä muistomerkistä voit käydä lukemassa täältä.

Tämän uuden Lallukoiden muistomerkin toteuttivat yhteistyössä teollisuuden ja liikkeenharjoittajien seura Pamaus sekä Pro Sorvalin hautausmaa-yhdistys. Kyseinen muistomerkki on keveämpi versio alkuperäisestä, nykyisin siis Lappeenrannassa sijaitsevasta, hautamuistomerkistä. Tämän muistomerkin suunnitteli arkkitehti Per - Mauritz Ålander.

Patsashanketta varten perustettiin työryhmä, jonka jäseninä toimivat Pamaus-seuran kunniapuheenjohtaja Kalevi Luukkainen ja hallituksen jäsen Tomi Härmä sekä Pro Sorvali yhdistyksestä puheenjohtaja Pertti Joenpolvi ja sihteeri Galina Pronin. He vastasivat hankkeen etenemisestä ja yhteyksistä Viipurin kaupunkiin, mitkä toimivat yhteistyön hengessä mallikkaasti. 

Muistomerkkihankkeen kohdehenkilöistä Juho Lallukka toimi mesenaattina Viipurin kirjaston rakentamiselle kuten monelle muullekin kulttuurihankkeelle Viipurissa. Niinpä oli loogista, että paikallisen kulttuuriyhteisön Memorial Park Sorvalin puheenjohtaja Alla Matvienko käytti muistomerkin ympäristön siivoustalkoissa apunaan Viipurin kirjaston henkilökuntaa. Onhan kirjasto viipurilaisten ylpeys ja siksi myös Lallukoiden nimeä pidetään yllä kaupungissa. 

Muistomerkin paljastuspuheen venäläisen osuuden piti Viipurin aluehallinnon sisä- ja ulkopolitiikkakomitean puheenjohtaja Vladimir Vasiljev, korostaen kaikkea yhteistyötä yhdistysten ja Viipurin kaupungin välillä. Saapa nähdä, mitä jatkossa seuraa? Olisiko vuorossa viime syksynä löytyneen Jaakko Juteinin haudan korjaaminen....

1 kommentti:

  1. Juho Lallukka kuoli v. 1913. Kirjaston suunnittelukilpailu avattiin 1920-luvulla ja se valmistui 1930-luvulla. Kirjasto on Lallukan vaimon Marian lahja Viipurin kaupungille.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita