sunnuntai 18. elokuuta 2019

Pälkjärvi / Hautausmaan muistelupaikka

Juuri kun olin Ruskealan hautausmaalta löytänyt upean muistelupaikan sinne haudatuille suomalaisille, niin törmäsin vastaavaan muutaman kilometrin päässä Pälkjärvellä vai pitäisikö sanoa Puikkolassa, kuten jotkut aluetta nimittävät. Nimestä nyt viis, mutta viitta osoittaa Pälkjärven hautausmaalle!
Pälkjärven hautausmaa

Perillä on valkoisen aitauksen sisäpuolelle kerätty alueelta löytyneitä hautakiviä, mutta niitä ei ole montaa. Itseasiassa todella vähän! Onko paikka tuhoutunut sodassa vai ovatko venäläiset ottaneet kivet omaan käyttöönsä? Vastausta tuohon en osaa kertoa, mutta aikamme hautausmaata kierrellessämme, totesimme ettei alueelta löydy aitauksessa olevien lisäksi montaakaan suomalaista hautakiveä....
Pälkjärven hautausmaan muistelupaikka


Nopeasti päätimmekin poistua alueelta, koska meillä oli jo ihan hemmetin kova kiire koti-Suomeen. Toivomukseni erittäin pikaisesta visiitistä Pälkjärven sankarihautausmaan takana olevaan pusikkoon oli pakko jättää väliin. Siellähän olisi ollut ryteikössä Pälkjärven 1918 muistomerkin jalusta, mutta se jäi kuvaamatta. Muistomerkin sentään löysin Suomesta myöhemmin illalla. Siitä lisää huomenna!

2 kommenttia:

  1. 1918 muistomerkin jalusta ei ole pusikossa sankarihautausmaan takana. Se on siinä sankarihauta-alueella maahan painuneena niin että vaan reinukset ovat heikosti näkyvissä.

    VastaaPoista
  2. Siellähän se Isoisoisän hautakivi on, Robert Hyvärinen (vasemmalla)

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita