lauantai 17. elokuuta 2019

Ruskeala / Ruskealan sankarivainajat

Seuraavalle kohteelle ei ollut pitkä matka, vaan se häämötti jo edessämme. Kyseessä on yksi tyylikkäimpiä toteutuksia, mitä näillä reissuillani olen nähnyt. Tulevaisuutta ajatellen olisi ehkä muuallakin luovutetun Karjalan alueella tehdä samankaltaisia muistolehtoja, joihin kerättäisiin venäläisten ja jan kaatamat suomalaisten hautakivet ja -ristit samaan paikkaan, missä niitä voidaan kunnioittaa asianmukaisella tavalla. Saattaa tosin olla haasteellinen tehtävä, kun ne henkilöt jotka aikoinaan joutuivat lähtemään kotiseuduiltaan alkavat olle melkoisen iäkästä väkeä. Löytyisiköhän tähän työhön nuoria?
Ruskealan muistolehto





Vanhat hautaristit ovat koristeellisia. Tällainen sopisi omalle haudalleni.....joskus tulevaisuudessa

Itselläni on juuret Säkkijärvellä ja siellä on vastaavankaltainen muistolehto. Itse aion käydä jatkossa paikan päällä pari kertaa vuodessa ja voisin ottaa osaa paikalla pidettäviin talkoisiin. Tekisin sen jopa mielelläni ja jos uudet viisumikäytännöt astuvat voimaan, niin lupaan tuoda poikanikin mukaan näihin tehtäviin. Mielestäni tämä on, jos nyt ei ihan velvollisuus, niin kunniatehtävä ainakin. Pitääkin ottaa asiasta yhteyttä Säkkijärviseuraan talven aikana!
Ruskealan sankarivainajien muistomerkki

Mutta nyt olemme Ruskealassa. Täällä on toteutettu komealla tavalla muistolehto entisten sankarihautojen paikalle ja alueen nurkkaan on pystytetty Ruskeala-Seuran toimesta vuonna 1993 upea muistomerkki, joka kertoo karua kieltään siitä, että Ruskealakin maksoi kovan hinnan Suomen vapaudesta. Muistomerkin ympärillä on kaksi kivipaatta, joissa on nimilistat kaatuneista ruskealalaisista.   
1939 - 1944 Sankarivainajien muistolle. Yli rajojen kulkee uskon ja toivon tie

Patsaan jalusta kertoo kenen toimesta ja milloin muistomerkki on pystytetty

Sankarihauta- ja nykyinen muistolehtoalue on ympäröity matalalla valkoisella aidalla, joka kertoo alueen koosta. Sankarivainajia on melkoisesti....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita