perjantai 30. elokuuta 2019

Rautu / Vakkilan tsasouna*

Kävimme Williladyn kanssa Raudussa roadtripillä joskus kesäkuun alussa ja tarkoituksemme oli myös kuvata tämänpäiväinen kohteemme Vakkilan tsasounan muistomerkki, mutta valitettavasti emme sitä yrityksistämme huolimatta löytäneet, joten aikatauluseikkojen takia käännyin lukijoiden puoleen ja melko nopeasti sainkin Ilkka Pietiläiseltä kuvan Vakkilan tsasounan muistorististä. Kiitos tuhannesti, kun minun ei tarvinut ajaa paikalle uudelleen.

Vakkilan tsasouna kuului Palkealan ortodoksisen seurakunnan alaisuuteen ja se oli pyhitetty Pyhälle Eliaalle. Tämä hirsinen kirkkorakennus valmistui vuonna 1901 Pyhän Synodin varoilla. Kooltaan se oli noin 45 neliöinen ja siihen kuului vielä kymmenen neliön kokoinen eteinen. Tsasouna oli ahkerassa käytössä ja sinne siirrettiin 1920-luvulla lakkautetusta Petäjärven tsasounasta irtaimistoa. 
Vakkilan tsasounan muistoristi (Kuva Ilkka Pietiäinen)

Jossain vaiheessa 1930-luvulla se oli vailla käyttöä ja sitä käytettiin heinävarastona. Talvisotaa ennen 1939 kirkko kunnostettiin, mutta se vaurioitui sodassa ja venäläiset purkivat huonokuntoisen hirsikirkon pois. Tähän kai tarinan olisi pitänyt jäädäkin, mutta Vakkilan tsasouna elää edelleen! Rautulaiset pystyttivät paikalle 1990-luvulla muistoristin ja nyt tänä keväänä kaksi lappeenrantalaista miestä Toivo Valkonen ja Jaakko Toitturi rakensivat kirkosta pienoismallin, joka oli kesällä esillä Mikkelissä. Hienoa perinnetyötä! Arvostan.

Päivitys 16.9.2019
Sain aikoinaan valokuvan Toivo Valkoselta, joka on tehnyt aivan fantastisen upea pienoismallin Vakkilan tsasounasta ystävänsä kanssa.
Tältä Vakkilan tsasouna näytti aikoinaan (Kuva Toivo Valkonen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita