lauantai 24. elokuuta 2019

Pyhäjärvi vpl. / Lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkki

Matka kollega Poutiaisen Matin kanssa jatkui Sakkolan hautausmaalta kohti Pyhäjärveä, mistä pitäisi löytyä neljä kuvattavaa kohdetta. Koska ilma oli enemmän kuin helteinen, niin ilmastointi täysille ja kohti uusia haasteita. Välimatkaa paikkojen välillä ei sen kummemmin ollut, joten nopeasti saavuimmekin perille kohteeseen Pyhäjärvi vpl. Kerrottakoon lukijoille, että tuo vpl. tarkoittaa Viipurin lääniä, millä paikkakunta erottui kanta-Suomessa sijaitsevasta samannimisestä paikasta.
Iso kenttä muistomerkin edessä. Onneksi ei syttynyt palamaan


Muistomerkin takana on vielä asuintaloja

Vaatimaton kyläpahanen jäi taaksemme ja saavuimme alueelle, missä kaikki kuvattavat kohteet sijaitsivat. Ensimmäisenä eteemme osui iso ruskeaa kuivaa heinää kasvava kenttä, minkä yhdellä laidalla oli iso luonnonkivistä muurattu muistomerkki ajoista, jolloin alueen asukkaat kuuluivat jonkun tsaarin suosikin maatilan kalustoon lähes maaorjiin verrattavassa tilanteessa. Ajat ovat siis olleet täälläkin kovia aikoinaan, tosin näytti että ovat vieläkin....
Metsäpirtin vastaavassa on lyhty katolla, mutta tässä ei....

Pyhäjärvi vpl. lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkki

Pitihän se päästä itsekin kuvaan....

Kurvasin auton keskelle kenttää ja loikkasimme ulos kamera kourassa, jolloin paikalla olleet kaksi lasta äiteineen katsoivat paremmaksi poistua paikalta. Saimme siis ihailla Matin kanssa kahdelleen tätä massiivista kolossia, joita on täällä kannaksen alueella muutamia muitakin. Ne poikkeavat melkoisesti nykyisin vallalla olevasta tavasta toteuttaa muistomerkki. Mittasuhteet ovat massiiviset...
Muistomerkin tekstilaatta

Aarno Karimon reliefi


Muistomerkki on pystytetty menneiden sukupolvien muistolle vuonna 1936 ja siinä on Aarne Karimon samana vuonna valama reliefi, jonka alapuolella on tekstilaatta. Se tuskin on alkuperäinen, koska siinä on tekstiä myös venäjänkielellä. Olisi kiva tietää, että koska tuo on vaihdettu tuohon kolossiin?
Muistomerkin takana oleva ovi sallii päästä sisään viilentymään

Kollega muistomerkin sisällä

Yllätys, muistomerkki oli ontto sisältä....ja kuva tietty epäonnistui
Aina loistava SA-kuva palvelu pelasti tämänkin kohteen esittelyn. Jatkosodassa suomalaisten palattua takaisin Pyhäjärvelle, he kohtasivat tällaisen näyn. Kyltti ja reliefi on näemmä varastettu.
Pyhäjärvi syksyllä 1941 (Lähde SA-kuva)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita