perjantai 24. heinäkuuta 2015

Parikkala / Piikapatsas

                                            Sleepy Sleepers "Pumpulitissit"

Jep, kesäloma on puolessa välissä ja kaikkea on tullut tehtyä....etenkin töitä! Vaan on tässä kaiken terassin nikkaroinnin ja jätelautojen sirkkelöinnin ohessa keritty piipahtaa Parikkalassakin asti. Piipahdimme näet Williladyn kanssa toissapäivänä tutkailemassa Parikkala-Rautjärvi akselilla uusia kohteita, mutta puolet jäi kuvaamatta kaatosateen ja märän metsän takia. Tietää siis uudelleen reissua kyseisille alueille, josta jäi nyt kaksi tietoomme tullutta uutta kohdetta kuvaamatta. Muita uusia tietoomme tulleita kohteita on myös Luumäen suunnalla. 
Piika jököttää keskellä autiota toria....poissa ovat 800 julkistushetkellä läsnä ollutta henkilöä

Tämä homma ei siis taida päättyä koskaan, vaan olen lähitulevaisuudessa kahden blogin loukussa, koska Willimiehen uudet seikkailut ottavat valtaosan ajastani lähivuosina. Uusia seikkailujanihan voit seurata täältä.  Karjalan laulumaat siis kiinnostavat, mutta ajatuksissani on ollut myös laajentaa tämän alkuperäisen blogin aluetta jonkun verran. Niin, sulaa hulluuttahan se olisi, mutta katsotaan miten käy!
Sivuprofiili on vielä jotensakin OK. Huomaa, että patsas on valaistukin

Joka tapauksessa nyt siirrytään asiaan ja tutustutaan Etelä-Karjalan uusimpaan patsaaseen, mikä paljastettiin Parikkalan uusitulla torilla lauantaina 11.7.2015. Valitettavasti en päässyt paikan päälle paljastustilaisuuteen, koska olin tuolloin Terijoen hiekkoihin tutustumassa. Samalla reissulla piipahdin myös Pietarhovissa omalla autolla tietenkin. Reissu olikin todella mukava Williladyn ollessa matkaseurana. Näin jälkiviisaana on todettava, että jos olisin tullut mielummin Parikkalan torille katsomaan Piika-patsaan julkistusta, niin kyllä olisi vi...tanut!
Marjaana Tykkyläisen Piika-patsas

Etelä-Karjalasta bloggaavana henkilönä olisi kaiketi parempi vetää kotiinpäin ja kehua tätä Marjaana Tykkyläisen pronssista työtä, mutta kun en vaan voi! Mielestäni patsas on sa...nan ruma ja piikakin jotensakin luonnottoman oloinen. Itse asiassa tissejä lukuunottamatta näyttää enemmänkin pojalta. Kyllä tähän hommaan käytetyllä 30.000€ rahasummalla pitää saada komeampiakin patsaita aikaiseksi! Itse asiassa summasta puuttuu vielä kolmasosa ja lupaan syödä sanani, jos saavat puuttuvan rahasumman kasaan. Pahoin pelkään, että patsaan kustantaneet Parikkalan Kalevalaiset naiset ry. kokee vielä rankkoja aikoja rahasummaa kerätessään. 
Mitä hittoa kala tekee hameessa?

Eräs nykyisin Joensuussa asuva tuttuni, joka on kotoisin Simpeleeltä, sanoi piian muistuttavan hänen nuoruutensa Parikkalan piikoja, jotka olivat aikoinaan kuuluisia Pietaria myöten. Lieneekö uhkea rintavarustus ihonmyötäisine asuineen saanut Ilkan unohtamaan vanhan suomalaisen sanonnan, aika kultaa muistot? Sinänsä ihan sama, mutta onpahan kohde esitelty nyt. Toista kertaa en vaivaudu ajamaan mokomaa matkaa päästäkseni tutustumaan Parikkalan piikoihin, ainakaan pronssiin valettuihin!
Pronssisista tisseistä päätellen tyttö, muuten veikkaisin pikkupojaksi...

Jokainen arvioikoon itse oman mielipiteensä Piika-patsaasta, mutta oma arvioni on siis nyt kaikkien tiedossa. Historian opinnoissa painotettu objektiivinen eli puolueeton suhtautuminen ei tainnut tällä kertaa toteutua. Toivottavasti Joensuun yliopiston hissanlaitokselta gradunohjaajani Kimmo Katajala ei lue tätä, koska saattaisin saada vähän huutia.... 

Mainittakoon vielä tähän lopuksi, että Parikkalan kunta kustansi patsaan valustaa varten tarvittavat työt ja materiaalit. Punagraniittisen lohkareen, millä piika seisoskelee, lahjoitti Matti Sounio. Valutyöstä vastasi Marjaana Tykkyläisen osuuden jälkeen Lapinlahden taidevalimo OY. Heitä ei voi syyttää, mutta kuvanveistäjä/taiteilija Tykkyläinen olisi voinut valita aiemman version Piika-patsaasta valettavaksi. Se oli huomattavasti parempi. Miksihän suunnitelmat muuttuivat?

2 kommenttia:

  1. Samaa mieltä patsaasta... Yritin olla puolueeton, mutta en osannut. Miksiköhän suunnitelmat muuttuivat, olisi hauska tietää. Toivottavasti se LPR:aan suunniteltu Kaunis Vera-patsas ei ole samaa "kaliiperia"!
    Kiitos kuitenkin blogistasi! Seuraan sitä säännöllisen epäsäännöllisesti. "Laajennusosakin" on mielenkiintoista luettavaa!
    Huolimatta näkökenttään ilmestyvistä s...tanan rumista patsaista tms. silloin tällöin, toivotan mukavia reissuja sinulle ja Williladylle jatkossakin!

    VastaaPoista
  2. Kiitokset. Reissuja tulee vielä syksyn mittaan Vehkalahdelle ja Haminaan sekä Karjalan kannakselle. Toivottavasti silloin tällöin osuu kohdallemme myös kauniita patsaita.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita